dinsdag 29 september 2015

Oslo

Afgelopen weekend waren we in Oslo. Op ongeveer 300 km van hier, dus goed te doen met de auto. De weg ernaartoe kan niet gemakkelijker zijn. De E6 loopt langs Goteburg tot in Oslo. Dus het enige dat je moet doen is rechtdoor rijden. Ook geen gedoe met ingewikkelde kruispunten, afritten, driedubbele klaverbladen of files.

Hoe meer je in het Noorden van Europa komt des te minder doorgaand verkeer heb je. In tegenstelling tot België, een groot knooppunt, of transitgebied. Alle vrachtverkeer lijkt wel door ons kleine smurfenlandje te moeten. Appelsienen van Spanje of Portugal moeten door België naar de rest van de wereld. Duitsers moeten over de Belgische wegen naar Frankrijk. En visa versa.

Ik had me op voorhand niet echt een voorstelling gemaakt van Oslo. Ja, het ligt in Noorwegen. En het is de hoofdstad. Dus, de hoofdtaal is Noors. En, oh ja, in 2012 uitgeroepen tot duurste stad ter wereld.

Hoofdstad
Oslo telt ongeveer 650.000 inwoners. (Goteborg 550.000). De hoofdsteden in de Scandinavische landen kan je niet vergelijken met die in de rest van Europa. Ze zijn een heel stuk kleiner!

Een vergelijking (cijfers van 2014):

Zweden - Stockholm: 910.000
Noorwegen - Oslo: 650.000
Denemarken - Kopenhagen: 590.000
Finland - Helsinki: 630.000

UK - Londen: 8.700.000
Duitsland - Berlijn: 3.600.000
Spanje - Madrid: 3.200.000
Italië - Rome: 2.900.000
Frankrijk - Parijs: 2.800.000
België - Brussel: 1.200.000

Noors
Tot onze aangename verrassing lijkt Noors heel sterk op Zweeds. Volgens de Zweden is communicatie met de Noren niet zo moeilijk. en kan je na het leren van Zweeds ook heel gemakkelijk Noors leren. En op het eerste zicht leek dat wel zo. Ook het lezen van het Noors ging redelijk goed. Op de uitspraken van sommige klinkers na, zijn er veel gelijkenissen. Je vraagt je wel af waarom de Scandinaviërs hun eigen creatieve toets aan sommige klinkers geven. In het Zweeds heb je bvb ö (uitgesproken als 'eu') - å (klinkt als 'oh') en ä (ei).
De Noren trekken graag een streepje door de klinker O, dat wordt dan "Ø"(ook uitgesproken als 'eu').

Dure stad
Mijn eerste indrukken van Oslo waren niet zo goed. Het is lang geleden dat ik zoveel bedelaars, daklozen, criminelen en dronkaards bij elkaar heb gezien. Ik voelde me alles behalve veilig in sommige stadsgedeelten na het vallen van de avond. Van zodra we uit het hotel kwamen wandelden we in een wijk die veel weg had van klein Turkije.
Overal waren werken bezig en soms moest je als voetganger gevaarlijk naast de afzettingen en op straat wandelen.
De straten waren vuil - afval, uitwerpselen, urine. En lelijke graffiti was op vele plaatsen gesprayd. Graffiti kan mooi en kunstig zijn. Maar het is irritant en kinderlijk als het om gekladderde woorden en handtekeningen gaat.

Tot zover is de score: Goteburg - Oslo 1-0
Maar Oslo was natuurlijk niet alleen graffiti en vervuiling. We hebben er ook leuke dingen gedaan en unieke (Viking dingen) gezien. Meer daarover in een volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten