zaterdag 11 november 2017

Kemrum

Kaarsen en theelichtjes consumeren we hier aan de lopende band. Dus was het niet verwonderlijk dat onze gas-aanstekers ineens allemaal tegelijk leken op te raken. Mijn missie was dan ook snel een butaan navulling te vinden om de aanstekers nieuw leven in te blazen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Want die hervullers vallen blijkbaar in de categorie 'gevaarlijk goed' en na een aantal vruchtloze pogingen kwam ik te weten dat je die dus niet zomaar in de supermarkt of bij de drogist vinden. Je moet ervoor naar de Biltema - een winkel gespecialiseerd in huis/tuin/auto- en campinggerei, en ook in gevaarlijk chemisch materiaal. Er is een aparte ruimte waar de verf-, lak- en gasprodukten worden opgeslagen, de zogenaamde 'Kemrum'. Kem, zijnde kemi of chemie en rum is niet de Caraïbische alcoholische drank maar is het Zweedse woord voor kamer.

Allemaal heel veilig, behalve dan als je in die ruimte zelf bent, dan ben je in de gevaarlijkste zone van heel Göteborg. Als er dan per ongeluk een lucifer wordt aangestoken (of een hervulbare aansteker wordt getest) kunnen ze na de explosie je verkoolde onderdelen van de maan schrapen. Maar na mijn gevaarlijke missie kan ik melden dat de kaarsen en theelichtjes hier weer en masse branden. Soms al vanaf half 5 in de namiddag, zeker wanneer het een regenachtige dag is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten