donderdag 18 oktober 2018

Voorzorgsmaatregelen tegen mogelijke bijwerkingen

Gisteren zat er een brief van de dokter in de bus. Redelijk rechttoe rechtaan (zoals we dat gewoon zijn), een paar regeltjes om te zeggen dat uit mijn urineonderzoek (het eerste of het tweede?) blijkt dat ik een blaasontsteking heb en daarvoor antibiotica moet nemen. Dus ipv dat er iets scheelt met mijn darmen heb ik nu een probleem met mijn blaas. Waar ik trouwens nog niets van gevoeld heb. We zullen de dokters maar vertrouwen zeker?

Elektronisch voorschrift

Dus ik braaf naar de apotheek voor het desbetreffende medicijn. Het 'voorschrift' van de dokter zit in een databank en je kan bij elke apotheek terecht om het af te halen, mits je je identiteitskaart voorlegt. Het heeft effe geduurd eer ik dat doorhad. De winkelbediende vroeg me welk merk van antibiotica ik wou.... alsof ik elke maand een blaasontsteking heb en ondertussen alle merken heb getest en met elkaar kan vergelijken. Het gaat hier toch niet over shampoo of yoghurt hé.

Bijwerkingen

Toen vroeg ze ook nog:
'Wil je het 'bijhorende' middel tegen darmpijn, want het medicijn kan je darmen overhoop halen' (en dat hebben we nu net nodig).
'Euh, of ik dat wil? Hoe kan ik dat weten, ik ben toch geen dokter?'
'Ja, sommige mensen krijgen buikpijn van dit middel. Maar niet iedereen.'
'Ik kom een medicijn ophalen om een ontsteking weg te nemen, niet om andere aandoeningen te krijgen'.
'En ben je allergisch voor enige bestanddelen van het medicijn?' (zijn ze wettelijk verplicht die vraag te stellen om achteraf geen aansprakelijkheid te hebben?)
'Dat weet ik niet (zie ik eruit als een chemicus?), ik mag hopen van niet, we zullen het snel genoeg weten hé.'
En moest het antwoord op die vraag 'ja' zijn, zou ik daar dan zijn om het te kopen? 'Ja, ik ben allergisch, maar geef het mij toch maar want mijn laatste Anafylactische shock is alweer een tijdje geleden'.

Misschien ligt het aan mij, maar ik werd zeer slecht gezind van de hele situatie. Wat een idiote conversatie! Ik weet dat Zweden erg staan op het hebben van een eigen mening en rechten, maar sommige zaken laat je toch beter aan de specialisten over? Waarom ga je dan naar een dokter als je toch aan zelfmedicatie kan doen. Als je auto een herstelling nodig heeft ga je er toch ook niet eerst eens over nadenken of het niet op een andere manier kan?

Te veel opties zijn niet goed voor mij en zeker niet op gezondheidsgebied. En zouden ze niet beter de antibiotica aanpassen zodat er überhaupt geen bijwerkingen zijn ipv er automatisch een ander doosje bij te geven, just in case? Je zou toch ook niet graag een brandblusser van de garagist krijgen na een herstel aan je wagen, voor het geval er achteraf iets in brand vliegt? 'De kans is klein, maar bij sommigen gebeurd het, dus je weet maar nooit'....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten