maandag 4 mei 2015

Ik heb mijn wagen volgeladen...

B is weer en weekje in Zweden. Een Zweedse auto van het Volvo wagenpark op Zaventem moest naar Goteburg terugkeren en dat was een uitgelezen kans om al het een en ander naar ginder te krijgen. Het een en ander is vooral bier, wijn en wat sterke drank.
Voor je verkeerde gedachten begint te krijgen: we hebben geen alcoholprobleem. Drank is heel duur in Zweden. Je kan ook alleen alcohol kopen in winkels die door de overheid worden beheerd "Systembolaget".

Hieronder een kleine uitleg over het concept, terug te vinden op de website. Een klein beetje raar geschreven vind ik wel. Ik voelde me even weer in China.

Systembolaget's mandate is based on consideration for public health. Systembolaget exists for one reason and one reason only: alcohol-related problems are reduced if alcohol is sold in the absence of a profit motive. Systembolaget is expressly mandated to limit the harmful effects of alcohol. This mandate is governed by the Swedish  government.
https://www.systembolaget.se/English/Our-alcohol-policy-role/

De Zweden zelf rijden regelmatig over de grens of nemen een ferry naar Kiel (Duitsland) om daar hun auto tot op de grond vol te laden met alcoholische dranken en dan weer meteen hun kar te keren.
Dus in het kader van immigratie - je moet je aanpassen aan de gewoonte van je thuisland - is B zondagochtend om 8u vertrokken voor een rit van 700 km naar Kiel. Je moet er 1,5u op voorhand inchecken of je plaats kan aan een ander gegeven worden. Reserveren is hier ook de boodschap!

Stenaline heeft op de route Kiel-Goteburg 2 ferry's. B voer mee met de Scandinavica. Blijkbaar immens groot met eindeloos veel gangen, winkels, restaurants en natuurlijk kajuiten. Om 19u15 is de aftocht. 14 u later - na een (deugddoende) nachtrust en ontbijtje - meer je om 9u15 aan in Goteburg.

Aankomst in Goteburg

Gelukkig kon B zijn 'lading' vanmorgen afzetten in onze toekomstige garage - hoe gemakkelijk is dat! We hebben het goed getroffen met onze huisbazen.

Ook eventjes ter verduidelijking;
Naast bier, wijn en mijn 2 flessen Griekse likeur (banaan en 4 vruchten), zat dit ook in de lading:
Medicatie
2 grote rugzakken met opblaasbare matrassen (outdoor, here we come!)
Wandelschoenen en laarzen
Chocolade - om cadeau te geven
Sportdranktabletten en recovery poeder
Tandpasta (heel waarschijnlijk hebben ze in Zweden ook wel tandpasta, maar B is nogal gehecht aan zijn merk).
Braun vullingen scheerapparaat (is eigenlijk ook met alcohol)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten