dinsdag 12 mei 2015

(Z)weetjes

Toen we pas in China waren aangekomen kregen we 'culturele training'. Bedoeld om ons bekend te maken met de 'typische kenmerken' vd Chinezen. Tijdens die bespreking kregen we te horen dat Chinezen niet graag praten over:
- het 1 kind beleid
- politiek
- religie

En wat bleek al gauw bij onze eerste kennismaking met de lokale bevolking? Dat ze tijdens een eerste gesprek onderwerpen ter sprake brachten als; het 1 kind beleid, politiek en religie.

Tijdens onze pre trip in Zeden kregen we een bundel met documentatie of 'pre arrival orientation'. Om ons kennis te laten maken met het doen, laten en denken vd Zweden. Hier volgen enkele interessante 'weetjes' over de Zweden, 'Zweetjes' dus:

  • Bekende Zweden; Nobel, Greta Garbo, Celsius
  • Hoogste en laagste temperatuur ooit gemeten: 38 graden (in België is dat 38,8) en -53 graden (in België - 30,1).
  • Huisdieren mogen buitenshuis geen lawaai maken
  • Grootste koffiedrinkers ter wereld
  • Zweden vermijden elk conflict. Stemverheffing is not done. Aan het eind van een vergadering moet altijd een consensus bereikt worden.
  • Over-beleefd; bij het beëindigen van een telefoongesprek wordt vaak 2 x afscheid genomen
  • Bescheidenheid; 'jantelagen' is een veelgebruikte term. Het betekent dat je nooit mag denken dat je beter bent dan een ander.
Allemaal goed en wel, al die ver-algemeen-heden. Maar zoals steeds, zijn er uitzonderingen op de regels. Een voorbeeldje; volgens 'de regel' zijn Zweden gesteld op hun privacy en vinden ze het raar om tegen vreemden te spreken. Tijdens onze pre-trip werd ik in een restaurant spontaan door een vrouw aangesproken. Ze complimenteerde me op het hemdje dat ik droeg en zei dat ze dat zo mooi vond. Hoeveel keer kom je dat in België tegen? Ik op mijn 36 levensjaren nog geen 1 keer.

Tot zover Zweden - België 1-0


Geen opmerkingen:

Een reactie posten