vrijdag 9 oktober 2015

Norsk Folkemuseum


We zijn als kind bijna allemaal wel eens op schooluitstap geweest naar Bokrijk. Oude huisjes van vroeger volgens de provincies in België. Verschillende bouwstijlen en bouwjaar. Een heel leuk park om in rond te wandelen en even terug te gaan in de tijd, toen alles nog trager ging.

In Oslo hebben ze ook een Bokrijk. Maar met een andere naam dan; het Norsk Folkemuseum. Of het Noors volksmuseum.

De dag van ons bezoek hadden we veel geluk en was het super goed weer! Het was echt zalig om er rond te wandelen en tot rust te komen. En ook heel leuk om hier en daar eens te kunnen binnen piepen in een huisje om te kijken hoe de mensen vroeger hun huishouden deden.


Geef mij toch maar een hoger aanrecht (of waren de mensen toen kleiner?).

In totaal zijn er bijna 160 huizen. Het park is in twee delen op te splitsen: Old Town en Countryside.

Old town
De Oude Stad heeft gebouwen in de stijl van Oslo en andere Noorse steden. Wel opletten dat je je enkels niet omslaat op de kasseien straatjes. Alle huisjes zijn goed onderhouden en hebben een eigen tuin. Er is een huis te bekijken van een rijke handelsman uit 1700. Een ander geeft op elke verdieping een andere tijd van 1900 weer. Ook leuk is de oude bank, een kruidenierswinkeltje, de gaspomp en een tabak- en fruitwinkeltje. In veel van de oude herenhuizen zijn er permanente tentoonstellingen, zoals eentje van oud speelgoed en een ander gaat over de Sami - een oud volk dat nog steeds vasthoud aan oude tradities en hun eigen taal. Ze leven in het Noorden van Scandinavië (Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland). Meer daarover een andere keer.


Countryside
Het plattelandsgedeelte is het grootste deel van het park. Het toont oude huizen van verschillende regio's en tijdsperiodes. Ze zijn neergezet in clusters zodat het echt dorpen lijken. Er zijn ook velden en tuintjes die bewerkt worden. Op de dag dat wij er waren was het 'Aardappel-oogstdag" en kon je je eigen aardappelen rooien en meenemen. Ook worden er dieren gehouden. En als je wou kon je met de paardenkar een ritje maken.


Het hoogtepunt - letterlijk, want het lag op het hoogste punt - is de Stave kerk van omstreeks 1200. Het lijkt wel uit een sprookje te komen met zijn torentjes en verschillende dakjes.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten