woensdag 17 februari 2016

Semla

Vandaag als fika een semla bij de koffie. Semla, is een broodje van tarwemeel en kardemom gevuld met amandelpasta en verse slagroom. Ze zijn rond deze periode niet weg te denken uit de koffiehuizen.
Semla werd vroeger gegeten op Vasten dinsdag, tijdens een laatste viering alvorens de vastenperiode begon die tot Pasen duurde. In het begin was het enkel een broodje, dat werd gesopt in warme melk alvorens op te eten = hetvägg.

Op een bepaald moment waren de Zweden het strikte vastenregime beu en voegden room en amandelpasta toe aan het broodje. Ze begonnen met de traditie om elke dinsdag tussen Vasten dinsdag en Pasen een Semla te eten.

Semlor (meervoud van Semla) worden nu elk jaar vroeger en vroeger gemaakt en verschijnen vaak al na Kerstmis in de bakkerijen. De Zweden eten het alsof het einde van de wereld in zicht is.

Elk jaar worden in de Zweedse kranten Semla-smaak-testen gepubliceerd. Panelen van experten zoeken heel de stad af op zoek naar de beste Semla. Bakkerijen met een goede kritiek zien hun verkoop vaak verdubbelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten