donderdag 19 mei 2016

Fjällbacka

In the middle of nowhere
Op de terugweg van onze laatste trip naar Oslo wilden we het vissersdorpje Fjällbacka bezoeken. Gelukkig hadden we een GPS die ons via smalle landwegen door het Zweedse platteland loodste. Verschillende keren hadden we de indruk naar het einde van de bewoonde wereld te rijden. Met andere woorden; Fjällbacka ligt echt in-the-middle-of-nowhere. Maar dat maakt het natuurlijk charmant en spannend om te ontdekken en het is zeker niet platgelopen door toeristen.Moord mysteries
Fjällbacka ligt op ongeveer 150 km van Gothenburg aan de Zweedse Westkust en is bekend vanwege de opnames van de detective televisieserie "Fjällbacka murders". De schrijfster van de verhalen, Camilla Läckberg (1974), groeide hier op en haar verhalen spelen zich in en rond het dorp af. Läckberg schreef 9 boeken over fictieve moorden waarvan 15 miljoen exemplaren in 50 landen verkocht zijn. 


http://www.visitsweden.com/sweden/Regions--Cities/Gothenburg/Culture-in-Gothenburg/Crime-Fiction-West-Sweden/

Zoals veel Zweedse dorpjes is er hier buiten de zomermaanden niet veel te beleven. In heel het dorp was maar 1 brasserie open en die zat dan ook helemaal vol. Gelukkig hadden we goed weer en was de lucht en de zee stralend blauw. Perfect om een paar mooie foto's te nemen.

Ingrid Bergman
Maar Camilla Läckberg is niet de eerste beroemdheid die een band heeft met het dorpje. Fjällbacka was in de jaren '60 en '70 tijdens de zomer een toevluchtsoord voor de Zweedse actrice Ingrid Bergman (1915-1982). Op 1 van de eilandjes had ze een vakantiehuis waar ze zich terugtrok van het drukke leven in Hollywood. Een pleintje is daarom ook naar haar vernoemd.

Wat te doen?
Fjällbacka is een zeer pittoresk havenstadje, perfect om mooie foto's te nemen. Je kan ook een stevige wandeling maken tot boven op de rots en moet daarvoor wel door de kleine Kungsklyftan kloof. Een zeer avontuurlijke wandeling waar je stevige schoenen en een beetje moed voor nodig hebt, want je moet onder rotsblokken wandelen die tijdens hun val naar beneden in de kloof vast zijn komen te zitten.

Gedurende de zomermaanden kan je met lokale vissers op kreeftsafari. Vangen, bereiden en (uiteraard) opeten die je allemaal zelf. En na al dat wandelen, klimmen, varen en vissen kan je uitblazen in het plaatselijk hotel, een hostel of op de camping zelf je tentje opslaan. En dan de zon zien zakken in de zee....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten