maandag 1 augustus 2016

Dag 8: Treinen, duinen en geschiedenis

Het is officieel: we hebben een week kamperen overleeft! Sterker nog, we hebben er met momenten zelfs van genoten!

Dus klaar voor het begin van week 2!

In een klein stationnetje, 's morgens in de vroegte...


We doen het rustig aan. Het is goed weer dus ik kan al wat meer energie steken in het ontbijt. De lovebirds van naast de deur vertonen nog geen tekenen van leven, waarschijnlijk iets te lang opgebleven.
Na onze gebakken boterhammen lopen we rond op de camping. Er is een groot openlucht treinmuseum met een hele reeks sporen en een nagebouwd station.


Laurence of Arabia


En het is ook eens leuk de duinen op en af te lopen. Wel raar om zo'n hoge zandhopen aan te treffen aan de rand van het bos. Het gaat nogal redelijk verticaal, dus je handdoekje aan de rand van het water leggen om eventjes te zonnebaden zit er niet in (of je rolt erin).

In de winter is het hier vast en zeker fantastisch om in een slee door de sneeuw naar beneden te glijden. Als het meer bevroren is ten minste...

Voor we weeral op de baan gaan breken we heel ons boeltje op en zwieren alles in de (gelukkig) ruime kofferbak. Nogmaals, ik snap niet hoe de rugzaktoeristen het doen.

Old town


Op de lijst van Unesco werelderfgoed (sinds 1996) staat Gammelstaden. Gelegen vlakbij Luleå, dus daar kunnen we niet zomaar voorbij rijden. Het hart van het dorpje is de stenen kerk die er in de 15de eeuw is gebouwd. Er is niet gekeken op een paar centen meer of minder wat waarschijnlijk komt door de welvaart van de burgers. Pelshandel en zalmvissen bracht blijkbaar veel op. Rond de kerk zijn cottages gebouwd die dienden om kerkgangers en reizende handelaars onderdak te geven.

En bovenop de preekstoel prijkt er wel een heel bijzondere inscriptie die we natuurlijk direct herkennen als het Tetragrammaton, oftewel de Hebreeuwse letters van de naam van God "JHWH", Wat een leuke bonus om hier in het hoge Noorden aan te treffen.

De preekstoel met Tetragrammaton
Detail Tetragrammaton
Het prachtige stenen plafond van de kerk met schilderingen
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten