zondag 22 april 2018

Österlen

Toen vorige week vrijdag het werk er voor Benjamin opzat in Olofström (zie vorige blog), zijn we doorgereden naar het zuiden van Zweden, meer specifiek naar de regio Österlen [uit te spreken als Eusterleen]. Het is het Hageland van Zweden. 

Voor degenen onder jullie die niet bekend zijn met het Hageland, dat is de regio waarvan ik afkomstig ben. En als je de serie Vlaamse serie Katarakt ooit hebt gezien - die is daar opgenomen. Het is het zacht glooiende landschap tussen Diest, St-Truiden, Aarschot en Leuven (mijn geboortestad). De regio is vooral bekend om zijn appel- en peren boomgaarden en de twee grootste fruitveilinghuizen zijn in Tienen en St-Truiden. 

Kivik's golfbreker
Vrijdagavond kwamen we aan in de regio Österlen, en hebben we de kustlijn gevolgd. Het eerste noemenswaardige dorp aan de zee is Kivik. En we waren aangenaam verrast door de mooie golfbreker en de hevigheid van de golven. In Goteburg is de zee heel kalm en hebben we amper golven.

Er was een winkel met streekproducten - vooral vis en veel haring in alle mogelijke marinades en smaken, iets waar de Zweden gek op zijn en je op hotel zelfs tussen het ontbijtbuffet kan aantreffen. Er was ook een bier bij op basis van haring.... waar gaat het met de wereld naartoe? Ik heb zo'n vermoeden dat het niet op de lijst van 's werelds topbieren zal belanden.

Haring pilsje, iemand?

En meer haring, haring, haring....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten