woensdag 16 mei 2018

Anders Zorn

Onlangs las ik over de tijd dat de impressionisten eindelijk erkenning kregen en toen kwam ik ook de naam Anders Zorn (1860-1920) tegen. Hij was een enorm getalenteerde Zweedse schilder, etser en poëet - een gevoelige ziel dus. Zijn schilderijen waren zeer reëel met hier en daar wat impressionistische invloed.

Hij leefde maar 60 jaar, maar in die tijd heeft hij niet stil gezeten. Hij studeerde aan kunstacademies, verbaasde zijn docenten met zijn talent, reisde de wereld af, werd een bekend portretschilder en had veel rijke connecties. Hij schilderde de Zweedse koning en koningin, 3 Amerikaanse presidenten en veel nobelen.

Die details! En de lichtinval!


Op den duur had hij zelf veel geld en daar kocht hij vooral kunst mee, oa van Rembrandt van Rijn. Na zijn dood en die van zijn vrouw Emma werd alles aan de Zweedse staat geschonken. Veel van zijn werken zijn te vinden in musea in Mora (Dalarna, Zweden, zijn thuishaven), Stockholm, New York, Boston en Parijs.

Het duurste Zweedse schilderij ooit verkocht - op 3 Juni 2010 om precies te zijn - was van Anders Zorn. Het bracht 23 miljoen SEK op, dat is ongeveer 2,2 miljoen euro'tjes. Het werk heeft dan ook wel een toepasselijke naam 'Sommarnöje', Zomervermaak in het Nederlands. En het is inderdaad een prachtig werk. Het water lijkt wel van zilver en de details zijn zo realistisch! Ook het heldere wit van haar jurk maakt het geheel bijna tastbaar.
Moest ik het cadeau krijgen, ik zou het zeker aan de muur hangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten