vrijdag 21 september 2018

Moose on the loose

De mythische eland

We wonen nu meer dan 3 jaar in Zweden en hebben nog geen enkele keer een wilde eland gezien. Voor ons begint het dier de mythische proporties van Bigfoot aan te nemen. Maar na wat er met vrienden van ons is gebeurd moeten we misschien blij zijn dat we nog nooit een ontmoeting met een eland hebben gehad. Want elanden en auto's, dat gaat niet zo goed samen.

Crash boom bang

Tenzij je in het bos aan het wandelen bent is de tweede locatie waar je het meest kans maakt een eland te zien naast de weg of in het ergste geval OP de weg. Want die dieren willen natuurlijk ook van punt A naar B en af en toe ligt er een autostrade in de weg. Onze vrienden Alex en Romagna reden vorige week donderdagavond naar hun huis in Lödöse ongeveer 40 km ten Noorden van Gothenburg. Er was weinig verkeer op de baan, maar wel ineens.... een eland! Alex maakte een snel uitwijkmanoeuvre met zijn stuur en dankzij de goede wegligging van de wagen (jaja, een Volvo) kon hij goed de controle houden. Maar toch raakte hij de achterkant van het dier met de linkerkant van de auto, dus veel blikschade en een kapotte spiegel aan die kant.

Beroepsjager

Toen hij bekomen was van de schok heeft hij de politie gebeld die de schade meteen kwamen vaststellen. Er werd een beroepsjager gebeld die met zijn honden in de donkere nachtelijke uurtjes de eland moest traceren en uitschakelen. Dit is blijkbaar standaard procedure wanneer een wild dier wordt geraakt, want wanneer het gewond is door een aanrijding wordt het uit zijn lijden gehaald. We zouden kunnen zeggen dat de dieren in Zweden betere en snellere medische zorg krijgen dan de mensen. Maar dat is een (vervolg)verhaal waar ik een andere keer verder op zal ingaan. (Vårdcentral deel 732)


Enkele feitjes over de eland in Zweden:
  • There are approximately 350,000 moose (Alces alces) in Sweden.
  • If a moose feels cornered, it sometimes lowers its head and rushes towards people.
  • Every year there are approximately 6,000 road accidents involving moose.
  • Each year about 100,000 moose are killed during hunting season in Sweden.
  • There are about 250 wolves in Sweden. Every wolf family kills 120 moose a year for food
  • Er zijn ongeveer 350.000 elanden in Zweden
  • Als een eland zich bedreigd voelt zal hij soms zijn hoofd laten zakken en mensen aanvallen
  • Elk kaar zijn er ongeveer 6.000 ongevallen op de weg waar een eland bij betrokken is
  • Elk jaar worden ongeveer 100.000 elanden gedood tijdens het jachtseizoen
  • Er zijn 250 wolven in Zweden. Een wolvenroedel dood per jaar 120 elanden om van te voeden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten