zondag 7 juni 2015

Eriksberg

Vrijdagavond hebben we een wandeling gemaakt in Eriksberg. Het is een gedeelte van de regio Hisingen in Goteburg. 'Eriksberg Mekaniska Verkstads AB' had hier een scheepswerf tot het failliet ging in 1979. Toevallig mijn geboortejaar, maar dat zal er wel niets mee te maken hebben. Meer dan een eeuw werd er hier aan scheepsbouw gedaan maar een crisis in 1970 maakte de industrie kapot.


Sinds het ineenstorten van de scheepswerven is de omgeving herbouwd in een moderne wijk. De voormalige machinegebouwen zijn gerenoveerd in een hotel met aanpalende conferentieruimte. Een kraan van 84 meter hoog - de Erikbergs kraan - is blijven staan als een herinnering aan de geschiedenis van het gebied. En die kan je van overal zien, dus echt wel een oriëntatiepunt in de stad.


Een groot grasgedeelte is nu volgebouwd met appartementen maar werd vroeger gebruikt om concerten van wereldklasse te houden (tot 1990): Michael Jackson (1988), U2 (1087) en de Rolling Stones en Madonna (1990).
Naar mijn bescheiden menig hadden ze de grasvlakte moeten houden want de appartementen zien er niet echt gezellig uit. Maar als je er woont heb je wel een fantastisch uitzicht op de haven (en ook op andere balkons van de buren).

Hieronder het uitzicht  op een deel van de haven vanop de heuvel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten