zaterdag 27 juni 2015

Volvo Ocean race

Misschien minder bekend in België, maar Volvo sponsort een bijzonder evenement - een zeilrace rond de wereld.


Hieronder enkele bijzonderheden over de wedstrijd:
  • Start was 4 oktober 2014 in Alicante/Spanje
  • 7 teams, waarvan 1 met alleen vrouwelijke leden
  • 19 verschillende nationaliteiten
  • Elk team heeft 8 zeilers en 1 multimedia verantwoordelijke aan boord. Het vrouwenteam heeft 11 + 1 leden.
  • Elk team moet 2 leden onder de 30 jaar hebben
  • 3700 km non stop zeilen
  • 11 havens : Alicante/Spanje, Kaapstad/Zuid-Afrika, Abu Dhabi/Verenigde Emiraten, Sanya/China, Auckland/Nieuw Zeeland, Itajai/Brazilië, Newport/USA, Lissabon/Spanje, Lorient/Frankrijk, Den Haag/Nederland, Gotenburg/Zweden
  • Finish 25 juni in Gotenburg
  • Binnenhaven race op 27 juni

En zo'n evenement op de drempel van je deur moet je gaan bekijken. Zeker ook omdat B als Volvo werknemer en familie naar het Volvo familie evenement mocht. Op een locatie in de haven met goed zicht op de binnenhaven race. Met gratis kaneelbulle, koffie'tje en sapje - en 't is voor de fika dat we het doen hé!
Het was wel even zoeken om er te geraken. We wilden eigenlijk het openbaar vervoer nemen, zoals was aangeraden. Maar dat waren dan 3 bussen vanaf onze deur, dus probeerden we naar een halte dichter bij het evenement te geraken. Probleem is dat er hier vaak geen enkele parkeerplaats is aan de haltes. Dus op den duur hebben we onze auto toch ergens kunnen achterlaten aan een restaurant aan de haven en zijn we te voet verder gegaan.


Het is ons weer maar eens duidelijk geworden hoe beschaafd de Zweden zijn. Geen geduw en getrek, iedereen staat netjes in de rij. Afspanningskoorden worden gerespecteerd. Instructies van bewakingsagenten worden opgevolgd. Afval wordt naar de vuilnisbak gebracht, nergens een bekertje of papiertje te zien.
Af en toe trad er een live bandje op, maar er werd vooral veel gebabbeld. Videobeelden over de race werden geprojecteerd en daar werd dan extra uitleg bij gegeven. Met hier en daar een weetje. Zoals de hoogte van de mast - 34 meter.

Om 13u klonk het startschot van de binnenhavenrace. Omdat we niet zo'n goed zicht hadden door de massa en de boten eigenlijk van ons weg voeren zijn we terug gewandeld naar het restaurant. Waar we dan tegen 14u toast met garnalen hebben gegeten. Lekker, met kaviaar (is hier geen luxe). Tegen de tijd dat we gegeten hadden en aan het afrekenen waren zagen we ineens de zeilboten onze richting uitkomen. Wat een meevaller! We hadden een geweldig zicht op elke boot, zonder een massa volk rondom ons, we waren maar met enkele op de kade.

Dus hier enkele close ups!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten