woensdag 15 juli 2015

Folkuniversitetet

Volvo is 4 weken toe, dus heeft B verlof. Anderen gaan op vakantie and take it easy. Wij zijn natuurlijk weer een versnelling hoger gegaan, want we willen eigenlijk heel graag Zweeds leren spreken. We zijn al een tijdje op onszelf aan het leren, maar dat gaat niet genoeg vooruit en we gebruiken ook niets van het geleerde in de praktijk. Maandag zijn we begonnen aan een cursus van 3 weken Zweeds aan de univ.

Onze lerares heet Brigitta (Gitta) Nilsson - kan het Zweedser? Het tempo is ook op zijn Zweeds, maar dat is niet erg. We focussen nu vooral op de uitspraak. We beginnen nu ook beter te begrijpen hoe het komt dat het Zweeds zo 'zangerig' overkomt. Dat is omdat je sommige klinkers laaaaang en sommige kort uitspreekt, afhankelijk van de medeklinkers die erop volgen.

Onze medestudenten komen uit Iran, Libanon, Italië, Argentinië, Duitsland, Japan, Roemenië, en Oekraïne. Best wel een interessante mix.

Naar ons gevoel hebben we een voordeel met Nederlands als onze moedertaal. Veel woorden lijken op Zweeds. En de tsj, sch, ks en ch klanken zijn ons ook niet vreemd.


En vandaag hebben we leren tellen! Omdat we hier op voorhand al op gestudeerd hadden, viel het goed mee om in de les te volgen.

Het is in ieder geval gemakkelijker dan Chinees. Alhoewel we op dit moment nog altijd meer Chinees kennen dan Zweeds. Wanneer we zinnen proberen te maken komen er automatisch Chinese woorden tussen. B en ik zijn onze eigen taal aan het creëren. Een mix van Zwinglish en Chinglish.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten