donderdag 31 maart 2016

Stockholm - The Royal Palace - The Treasury

Een bezoek aan de vele afdelingen van het Koninklijk paleis van Stockholm stond afgelopen weekend ook op het programma. Een ticket is 7 dagen geldig en er zijn 3 afdelingen (die je wel maar 1 keer mag bezoeken), dus dan kan je de tijd nemen. Eerst vonden we 150 kr per persoon wat veel voor een museum, maar het was het waard.Kroonjuwelen en wandtapijt

Na ons bezoek aan het Vasa museum vrijdagochtend dat wat was uitgelopen en een late lunch bij een Italiaans restaurant in Gamla stan hadden we nog een half uurtje voor het museum sloot (om 16u). We zijn toch nog naar de kleinste afdeling gegaan: The Treasury. De kroonjuwelen zoals de kronen en scepters worden er bewaard.
In de schatkamer hangt ook het enige wandtapijt dat onbeschadigd uit de grote brand van 1697 is gekomen. Het maakt deel uit van een reeks van 6 die in 1560 werd gemaakt. Het is prachtig gerestaureerd en er is schitterende gouddraad in verwerkt.

Het Koninklijke doopvont

Interessant was ook het koninklijke zilveren doopvont. Het is 200 jaar oud en wordt nog steeds gebruikt voor doopsels. Het werd door de Franse zilversmid Jean François Cousinet gemaakt. Hij heeft er 11 jaar aan gewerkt. In het midden van de schaal zie je het tetragrammaton (Hebreeuwse letters voor de naam van God JHWH) en er rond 4 symbolische figuren die de voornaamste eigenschappen van God vertegenwoordigen: de mens voor liefde, de stier voor kracht, de leeuw voor gerechtigheid en de arend voor wijsheid.
Er zijn weinig zilveren voorwerpen overgebleven uit die periode omdat ze bijna allemaal omgesmolten zijn. Een uniek voorwerp dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten