dinsdag 6 september 2016

Hummus not humeur

Here we are. Dag 2 van de sapkuur en 'still alive and kicking'.

Tot nu toe heb ik een paar nieuwe dingen geleerd

  1. Hoe je eigen hummus te maken! Dat doe je door kikkererwten, verse look, citroensap, peper en een beetje zout te mixen. Ideaal als vervanger voor boter, mayonnaise of dressing. (Link recept hummus)
  2. Je hebt GEEN honger als je op een fruit en veggie dieet bent
  3. Rode biet ruïneert al je keukenhanddoeken. Gelukkig krijg je vitamine C en eem massa Calcium in de plaats.
  4. Kurkuma en curry zijn heerlijke kruiden in een pompoensoep
  5. Er is een verschil tussen juicen en blenden. Bij het juicen haal je al de vezels uit het fruit, dus je houdt alleen het sap over (veel afval btw), bij blenden mix je het volledige fruit/groeten en verlies je geen volume. Het voordeel van een sapje is dat je snelle vitaminen en mineralen hebt die zeer gemakkelijk door je lichaam worden opgenomen. Je neemt al de voedingsstoffen uit je sap op in je lichaam. Het voordeel van een smoothie is dat het trager door je lichaam wordt opgenomen en de vezels zijn goed voor je darmen. Er is wel wat verlies van vitaminen die in de vezels blijven zitten en zo je lichaam verlaten. Ideaal is een combinatie van sapjes, smoothies en verse groenten en fruit.
  6. Diepvriesfruit (blauwe bessen, aardbeien, mango, ananas, frambozen) is even lekker en gezond en stukken goedkoper! 's Avonds zet je je porties voor de volgende dag in de frigo, dus altijd vers! Ik juice deze vruchten niet, want dan gaat er te veel verloren in de sapcentrifuge. Maar ik mix ze als allerlaatste door mijn sapje.
  7. Diepvriesgroenten zijn ook ok zolang ze niet bewerkt zijn en er geen vetten, zouten of sausjes aan zijn toegevoegd. Ideaal om soep van te maken.
  8. Melk is niet goed voor de mens. Het is voor het voeden van kalfjes. Je zou het 'vloeibaar vlees' kunnen noemen. Slechts 5% van onze voeding zou mogen bestaan uit melkproducten (kaas, melk, yoghurt, ijs...). Er zijn vervangers zoals soya- en ongezoete amandelmelk. Die staan alvast in de frigo en ga ik nog uittesten.
  9. Alle proteïnen die je nodig hebt kan je uit fruit en groenten halen. Plantaardige proteïnen zijn veel gezonder dan dierlijke. Er zijn topatleten die vegan leven en sneller herstellen van intensieve trainingen dan toen ze nog vlees aten.
Ik was van plan voor de 10 dagen een lijstje aan te leggen van alle fruit en groenten die ik eet per dag, maar dat bleek al snel onbegonnen werk. Dit was gisteren: 4 wortelen, 1 rode biet, 2 appelsienen, een kommetje frambozen, 1 banaan, een stukje gember, (smoothies en juices) verse bladspinazie, venkel, soyascheuten, (salade) pompoen en bloemkool (soep).

Tot nu toe ook geen hoofdpijn, honger, zin naar zoet, slecht humeur of moordzuchtige neigingen. Laten we het zo houden.
En 700 gr afgevallen op een dag, van 62,5 naar 61,8. Laten we dat niet zo houden... More to come.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten