donderdag 8 september 2016

Smögen

Een populair badplaatsje aan de Westkust

Onlangs ontdekten we met veel plezier een super leuk dorpje aan de Zweedse Westkust. 130 kilometer ten Noorden van Göteborg ligt het gezellige en sfeervolle eiland Smögen. Het is een erg populaire bestemming onder zomertoeristen en kan jaarlijks op honderdduizenden bezoekers rekenen. Daarmee is het één van Zweden’s meest bezochte zomerbestemmingen. Het was ons meteen duidelijk waarom het zo populair is.

Nog voordat je Smögen bereikt loont het de moeite even halt te houden aan de parking voor de brug die Smögen met het vasteland verbind. Daar heb je een heel mooi overzicht over het volledige dorp en alle aan- en afvarende bootjes. Vooral in de ochtend en tegen de avond is het een komen en gaan.
Er zijn houten trapjes en picknickplaatsen langs de rotswand aangelegd. En je kan nog hogerop gaan en boven op de heuvel van een panoramazicht over de archipel genieten. Overal eilandjes zo ver je kan zien.

De tijd van toen...

Van zodra je in het centrum komt krijg je een heerlijk nostalgisch zomergevoel. De hoge houten herenhuizen in frisse pastelkleuren nemen je mee terug in de tijd. In een paar ervan is een tweedehands of antiquiteiten winkel gehuisvest. Je weet nooit of je hier de Scandinavische decoratie vangst van je leven doet. Auto's mogen niet in het centrum dus is het heerlijk slenteren, al dan niet met een ijsje of verse smoothie in de hand.

Smögenbryggan (Smögenpromenade)

Bijna alle straatjes en steegjes van Smögen komen op de gezellige kade uit. En dat is dan ook de grootste attractie van het dorp. De houten promenade van 1 kilometer lang begint aan de vissersmarkt van de oude vissershaven. Je kan in de vismarkt trouwens heel het jaar rond dagelijks komen smullen in 1 van de restaurants.

Kijken en bekeken worden

Aan de zeekant van de promenade ligt het vol met bootjes en jachten in alle maten en kleuren. Het valt op dat hier verschillende soorten mensen komen - dat zie je dan ook wel aan het formaat van hun boot. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel zeilers hier graag met hun bootje aanmeren want Smögen heeft massa's winkels, café’s, bars en restaurants waar je gezellig buiten kan zitten. Al genietend van een verse garnaalsalade met een glaasje witte wijn kan je al de bedrijvigheid om je heen gadeslaan. Smögen voelt een beetje aan als de Zweedse versie van Saint Tropez.

Aan het einde van de promenade kom je op het rotsige Vallevikstrand, waar de durvers van de toren kunnen duiken en de niet-durvers (dat is de categorie waar ik in val) een zandkasteel kunnen maken.

Haringvangst

De haven van Smögen wordt al sinds de zestiende eeuw gebruikt en is de daarop volgende eeuwen steeds belangrijker geworden. Eind negentiende eeuw was de economische piek voor de zeevaart. Toen zorgde de succesvolle haringvangst ervoor dat Smögen de belangrijkste uitvoerder in Europa was. Je kan nog steeds opslagplaatsen en zouterijen zien op de Noordelijke promenade.

Alhoewel er nog altijd vissers zijn en je hier heerlijk verse vis kan kopen (of voor je laten bereiden) ligt de focus niet meer op visvangst. Vandaag de dag is Smögen vooral een badplaats en één van de meest bezochte jachthavens in Scandinavië.

Het zomerseizoen loopt van mei tot midden september. De haven is elk seizoen toegankelijk en verschillende omliggende winkels zijn heel het jaar rond in het weekend open. Sommige van de restaurants in de visveiling zijn elke dag open.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten