zaterdag 17 september 2016

Kungälv

Op een half uurtje rijden van onze deur ligt het kleine stadje Kungälv. Het ligt vlak naast de E6 die een belangrijke verbindingsroute is met Oslo. Je zou er snel voorbij rijden maar toch heeft het genoeg troeven om even halt te houden.

Bohus ford


De huidige grenzen van de Scandinavische landen lagen vroeger helemaal anders. Kungälv was bijvoorbeeld een hele tijd de hoofdstad van Noorwegen. In 1308 werd het Bohus fort gebouwd ter verdediging tegen Zweedse aanvallen. In 1658 werd de Vrede van Roskilde gesloten. De grens van Noorwegen, op dat moment deel van het Koninkrijk van Denemarken (om het nog een beetje ingewikkelder te maken), werd naar het noorden verplaatst, waardoor het fort in Zweden kwam te liggen. 


Soldaatje spelen


En toen waren de rollen omgekeerd en was het aan de Noren om het Zweedse fort te belegeren (boys and their toys). In 1678 had Noorwegen een strijdkracht van 16.000 soldaten op overschot om het fort twee maanden te beleggen. En omdat die soldaten af en toe een verzetje nodig hadden schoten ze in die periode een 25.000 tal kanonskogels op het fort af. En toch konden ze het Bohus fort niet ten val brengen. Het hield stand tot de komst van hulptroepen, uit een andere regio van Zweden. Blijkbaar hadden die even tijd nodig om tot daar te marcheren. Tijdens het wachtten waren er wel 500 van de 900 verdedigers gesneuveld.


Verval


Na de strijd werd het fort opnieuw voor een groot deel herbouwd, maar werd in 1789 verlaten. Gedeelten van het fort werden opgeblazen. Gesproken van totale oneerbied voor hun historisch erfgoed. Daarna was het nog een tijd een gevangenis. In de negentiende eeuw werd het fort definitief verlaten, waarna mensen uit de omgeving het hebben gebruikt als plaats om stenen te verzamelen voor nieuwe gebouwen. En waarschijnlijk om hun nieuwe oprit aan te leggen. Gelukkig lieten ze nog wat stenen en muren overeind. En die kan je vandaag gaan bezoeken. Een van de 4 torens is zelfs nog in goede staat. 

Laagseizoen: 22 augustus tot 19 juni, za- en zondag van 11 tot 16 u. 90 SEK per volwassene, 50 SEK studenten en kinderen
Hoogseizoen: 20 juni tot 21 augustus alle dagen van 10 tot 18 u. 100 SEK per volwassene, 60 SEK studenten en kinderen

http://www.bohusfastning.com/sv/


Oud centrum


Maar Kungälv heeft nog veel meer te bieden dan een hoop oude stenen. Het oude centrum van de stad is een plaatje en heeft veel weg van 1 groot openlucht museum. Verschillende typisch houten Zweedse huizen geven het stadje heel veel karakter. Het is heel moeilijk om hier lelijke foto's te nemen.

Je kan je auto op de parking aan het fort achterlaten en dan over de rivier naar de kerk wandelen. Er naast ligt een Italiaans restaurant. Van daar kan je naar links wandelen. Hier en daar liggen aan de rechterkant mooie openbare parkjes en tuinen en er is een wandelroute die je tot op de heuvel voert van waar je een mooi zicht hebt op het fort, de rivier en de omliggende heuvels.

Zetterlöfska hus


Van de vele mooie pastelkleurige huizen was er eentje dat ik absoluut wou zien. Het Zetterlöfska huis dateert van 1762 en is 1 van de oudste huizen van Kungälv. Gelukkig is het monenteel geklasseerd als nationaal monument want je weet nooit met de lokale gewoonten om forten af te breken voor bouwmateriaal. Boven de deur hangt de Latijnse vertaling van de bijbeltekst uit Psalm 4:8: 

"In vrede wil ik mij neerleggen en ook slapen, Want gij, ja, gij alleen, o Jehovah, doet mij in zekerheid wonen." - (Nieuwe Wereldvertaling).
Winkelcentrum

Na ons ontspannende geslenter door het oude stadsgedeelte was het een hele verrassing om opeens achter de hoek een winkelstraat met terrasjes en shoppingcenter te zien liggen. Kungälv heeft genoeg te bieden om je een hele dag geamuseerd te houden. Maar het beste moest nog komen.

Outlet koekjesfabriek

Het is heerlijk om in Kungälv rond te lopen want overal ruik je een vanille koekjesgeur.  En dat komt omdat de grootste fabrikant (sinds 1888) van koekjes in Scandinavië er gehuisvest is. En wat nog leuker is, naast de fabriek ligt een outlet koekjes winkel waar je aan zeer gereduceerde prijzen een grote voorraad koekjes, wafeltjes en crackers kan indoen. En daar zijn we eventjes uit de bol gegaan. 

Ma tot vrijdag 10 tot 18 u
Za 10 tot 13 u 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten