vrijdag 24 augustus 2018

Je blik op werpen

Plastic flessen en blikjes zijn geld waard. De grote supermarkten hebben automaten waar je elk item 1 voor 1 moet insteken - niet te snel want dan blokkeert heel het systeem en soms leest de scanner niet goed en dan moet je een paar keer proberen - verre van ideaal. Grote plastic flessen leveren 2 kronen op, blikjes en kleine flesjes 1 kroon. De waarde krijg je in de vorm van een bon die je alleen in dezelfde winkel kan omruilen voor geld of als korting gebruikt voor je aankopen.

Voordeel is dat je geen blikjes of flesjes in de goot of gracht zal vinden. Want er zijn mensen die er een bijverdienste van maken leeggoed te zoeken. Het is dus ook niet ongewoon om mensen te zien die door de vuilbakken rommelen of met half gevulde grote vuilzakken over hun rug door de graskant ziet snuisteren.

Nadeel is wanneer een supermarkt maar 2 leeggoed automaten heeft waarvan er eentje kapot is (er is altijd wel eentje die niet werkt) en er net iemand bezig is om zijn imposante collectie van verzamelde flesjes en blikjes in de machine te steken. Aan de gigantische zakken van 150 blikjes elk te zien weet je dan dat hij nog wel een tijdje zoet is. Dan kan je oftewel nog eens terugkomen na je aankopen (en toen was hij nog bezig) of je zak leeggoed weer meenemen naar huis (wat ik niet wou doen). In dit geval had ik geluk en mocht ik er even tussen komen met mijn bescheiden lading.

Allemaal zeer goed voor het milieu maar minder goed voor de stressgevoelige zielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten