zondag 30 augustus 2015

Falun rood

Falun rood is een kleur van verf die in Scandinavië al eeuwen wordt gebruikt om huizen, schuren, boerderijen en vakantiehuisjes te schilderen. Een van de hoofdbestanddelen wordt gewonnen in kopermijnen in heel Zweden, waarvan de meest bekende de Falunmijn in Dalarna is. Vandaar de naam 'Falun-rood'.

De geschiedenis gaat terug tot in de 16de eeuw. De kleur was toen een teken van aanzien en welvaart. Het was een poging om het uitzicht van rode bakstenen gebouwen uit de rest van de grote steden van Europa te kopiëren.

De reden waarom de kleur tot op de dag van vandaag populair blijft is omdat de verf bestanddelen bevat die het hout goed bewaren. De poriën van het hout blijven open, dus vocht kan naar binnen, maar het wordt ook weer zeer snel afgestoten waardoor rotting wordt tegengegaan. Er zijn zelfs gevallen van 100 jaar oude rode huizen waarvan de verf nog steeds in goede staat is.

Er is geen vaste kleurcode voor het Falun rood. Het pigment van de verf wordt gebrand door professionele firma's. Omdat elke batch origineel is en er enig kleurverschil kan opzitten, wordt voor de zekerheid voor het schilderen van elke zijde van een huis een nieuwe batch gebruikt.

Ook in Finland is het een populaire kleur. Er is zelfs een Fins gezegde "Een rood huis met een aardappelveld naast". Wat zoveel betekent als de ultieme droom = het hebben van een eigen huis met eigen voedselvoorziening.

En de Zweedse droom is het hebben van een rood vakantiehuisje op 'den buiten'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten