woensdag 5 augustus 2015

Sail away!

Gisteren hebben we een boottocht gemaakt met Peter (collega B) en zijn vrouw Madeleine.

Om 11u zijn we hier vertrokken naar het haventje van Lilleby, waar Peter's boot ligt. Het is een kleine haven waar iedereen iedereen kent. Bijna elke Zweed hier heeft wel een bootje, of ouders met een bootje, of een buur of kennis met een bootje.

Na het overladen van al ons gerief (pick-nick voor 's middags, koffie, drank, 35 liter petroleum (tot 0,75 l na volledig opgebruikt!) en rugzakje met extra trui en zonnecrème) en het losmaken van de trossen, konden we eraan beginnen. We zijn met de klok mee rond heel Hisingen gevaren.

De noordoostelijke richting tot aan de splitsing naar Kungalv is heel mooi en landelijk. De koeien staan er te grazen tot aan de waterkant, geen omheiningen nodig. En massa's riet aan de kant.
Vanop het water hadden we een mooi zicht op de Bohusvesting. In de buurt ervan zijn we even aan de kant gegaan om onze lunch op te eten.

http://www.bohusfastning.com/en-GB

Erna kwam het minst mooie gedeelte van heel de rondvaart - het Gota kanaal. Ugly, to say the least. Zowel langs de linker als de rechteroever industrie (we hebben onder meer de achterkant van Ikea gezien). Ik zou er niet overboord willen gaan want wie weet wat er daar allemaal in het water wordt geloosd.

Maar uiteindelijk kwamen we langs het centrum van Goteburg en dat was wel een prachtig zicht. Oa op de Lipsticktower met de oude houten viermaster, het Operagebouw, de kranen in de havens, het reparagedok voor de schepen (niet meer in gebruik), de kraan van Eriksberg....

En onder de Alvsborgbrug waar we bijna elke dag overrijden, een totaal ander perspectief.

Terug op zee kom je van alles tegen: de lijnschepen van Stena die dagelijks naar Duitsland en Denemarken varen. En ook containerschepen ter grootte van een eiland. Heel indrukwekkend om daar in je mini bootje naast te varen. En die containers zijn allemaal volgeladen met consumptiegoederen. Wie weet, Chiquita bananen uit Columbia, rubberen badeendjes uit China, gekoelde chocolade vanuit België, Kambodjaanse tennisschoenen, .... om zo maar een paar dingen te noemen. En zeker ook heel veel zalm vanuit Noorwegen.

Alvsborg brug 
Eriksbergkraan (niet meer in gebruik)
Loskranen in de havens
Stena cruiseschip
Een levend schilderij

Move away for the mastadont
Om 16u terug in de (veilige) haven
Meer foto's onder de rubriek FOTO'S

Geen opmerkingen:

Een reactie posten