woensdag 16 december 2015

Crabbelaer bier en ijs krabben

Benjamin kon zich in België nog eens te goed doen aan plaatselijke bieren - onder andere 'een Crabbelaer' uit een brouwerij in Gent. Het mag gezegd zijn dat België een unieke biercultuur heeft. België is van oudsher bekend om zijn grote diversiteit aan biersoorten in vergelijking met andere landen. De wortels van het Belgische bierbrouwen gaan terug tot de middeleeuwen. De rijkdom van onze Belgische bieren wordt internationaal geprezen door gerenommeerde bierexperts. 
De grote diversiteit aan bieren in België gaat samen met een rijke lokale biercultuur, iets waar de meeste Belgen heel trots op zijn. In 2011 was de bierconsumptie 78 liter per Belg. 

België telt talloze cafés waar een groot aantal bieren uitgeschonken of getapt worden. Elk bier moet voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn "ideale" temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C), met de juiste hoogte van schuimkraag. Elk bier wordt geschonken in zijn eigen, vaak zeer mooie en unieke glas, een regel waar zelden van afgeweken wordt.

www.belgische-bieren.be/

En bij een biertje past vaak een stukje lekkere gedroogde salami. Ik had een pakketje gekocht in de Colruyt. Drie soorten met een gratis snijplank en mes bij. Dom genoeg had ik deze in de handbagage gestoken, dus op de luchthaven werd ons valiesje eruit gehaald en uitgebreid onderzocht. We waren er niet graag bij. Ik had totaal geen idee wat er mis was. Tot de douanebeambte ons op het mes wees. Dat moesten we spijtig genoeg achterlaten. Even grapte hij nog dat we ook de helft van de chocolade moesten achterlaten. Stel je voor! Wat een ramp zou dat zijn!

Van de Crabbelaer in Belgie ging het naar de ruiten van de auto krabben op de parking van de luchthaven van Goteburg. Het is hier frisser dan in België maar toch zijn we blij uit de drukte en de stress weg te zijn.  Zweden is zoveel rustiger en beschaafder op veel vlakken. Geen Brusselse ring hier of overvolle autostrades met geflipte chauffeurs. En de supermarkten zijn open tot 10 uur 's avonds. Dus op weg naar huis konden we nog wat boodschapjes doen en afhaal Thai meenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten