maandag 28 december 2015

Zweedse gastvrijheid

Zweden zijn heel gastvrij voor vrienden/familie/collega's. Gasten worden gemakkelijk uitgenodigd, soms zelfs maar een paar dagen op voorhand. Er wordt ook niet veel heisa gemaakt van het eigenlijke diner. Misschien is dat de reden dat er snel bij elkaar over de vloer wordt gekomen.

Voor de maaltijd wordt er misschien al wel een glaasje gedronken - enkel door degenen die niet rijden. De chauffeurs drinken 3,5% bier en later op de avond helemaal geen alcohol. Bij dat glaasje geen borrelhapjes of aperitiefhapjes. Soms krijgt je op voorhand helemaal niets te drinken en daar zit je dan rond te draaien in de living tot het eten klaar is. 

De maaltijd zelf kan, naar gelang de gastheer of vrouw, naar Belgische Bourgondische normen wel eens tegenvallen. Altijd lekker, maar soms wel wat aan de weinige kant. Je moet ook zelf opscheppen, waardoor je altijd minder neemt dan je eigenlijk wel op kan. De maaltijd staat in het midden van de tafel of op een bijzettafel of in de keuken als buffet. Geen gefrutsel met presentatie. Gewoon in de kookpot of pan. 

Veel wordt klaar gemaakt in de oven. Maar stel je daar geen krokante kaasgratin of romige sausen bij voor. Zweedse voeding is nogal sec. Als er al saus aan te pas komt is dat vaak Lingonsaus (een zoetzuur rode bessen saus) of een koude dillesaus die je naast je zalm kwakt. 

Er is altijd dessert (kleine portie, vaak zelf nemen) met koffie. Het uitgieten van de koffie lijkt wel het hoogtepunt van de avond. Zweden zijn de ergste cafeïne junkies ter wereld. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten