dinsdag 29 maart 2016

Stockholm - Het Vasa museum

Stockholm was in alle opzichten een geweldige meevaller. Normaal gezien ben ik niet zo'n cityfreak, maar voor Stockholm maak ik een uitzondering. Door het Paasweekend was het overal zeer druk, maar we waren elke ochtend redelijk vroeg op pad en konden daardoor lange wachtfiles vermijden.


Op vrijdagochtend stond het Vasa museum op de planning en dat is een behoorlijk indrukwekkend museum gelegen op 1 van de vele eilanden van Stockholm, Djurgården. Het is speciaal gebouwd voor de Vasa boot en heeft daardoor ook wat de vorm van een schip. Aan de buitenkant zijn ter decoratie 3 masten gebouwd.

In het museum kom je alles te weten over het in 1628 gezonken oorlogsschip Vasa. Als je alle informatie, tentoonstellingen en films wil bekijken heb je 2 dagen nodig. Het is een zeer boeiend en informatief museum.

Geschiedenis

Wanneer je binnen komt val je bijna achterover, zo imposant is de driemaster. Ze is 50 meter hoog, 62 meter lang en 11,5 meter breed. Ze had 62 kanonnen over 2 dekken en dus ook behoorlijk wat geschutpoorten.

Toen ze voor de eerste keer voer begon ze na 1300 meter al te kantelen door een windvlaag. Ongebruikelijk was dat tijdens die dooptocht met open poorten werd gevaren. Die lagen slechts 1,5 meter boven de waterlijn. De tweede windvlaag deed het schip zodanig wankelen dat er water in de kanonspoorten kwam en het zonk in de haven naar de bodem, 30 meter lager. De masten staken wel nog boven water. Van de 150 passagiers konden de meesten naar de kant zwemmen of ze hielden zich vast aan de bovenkant van de masten. Toch verdronken er ongeveer 30 personen.

Vlak na de zinking zijn de meeste van de kanonnen geborgen, maar in die tijd beschikte men nog niet over de technieken om het wrak zelf naar boven te halen. Dus lag Vasa 333 jaar onder water. Gelukkig weg van de drukke scheepsvaartroutes of sterke stromingen. Ze heeft ook niet te lijden gehad van scheepsworm omdat de haven waar ze in lag brak was en scheepsworm leeft alleen in zout water.

Berging

De achtersteven
In de jaren 50 van de vorige eeuw werd begonnen aan de berging. Er werden kabels onder het schip getrokken en er waren 6 schepen nodig die haar in 16 etages naar boven hebben getrokken.

Van 1961 tot 1990 lag ze in een droogdok waar ze een speciale behandeling kreeg voor conservatie en gereconstrueerd werd - sommige delen van het schip waren beschadigd en ongeveer 5.000 metalen bouten waren weggeroest. In totaal zijn 14.000 onderdelen, waarvan 700 houten beelden - in en rond het schip teruggevonden.

Vooral de achtersteven was zeer rijk versierd. Ondertussen is de verf vergaan maar in nieuwe staat moet het een zeer mooi en kleurrijk schip geweest zijn. Gemaakt om indruk te maken in de oorlog tegen Polen - maar daar zijn ze dan niet ver mee gekomen. Letterlijk.

Face to face

Ook de beenderen van 17 verdronken passagiers werden geborgen. In het museum liggen die op de laagste verdieping naast het schip opgebaard. Op 6 schedels is een reconstructie uitgevoerd. Waardoor we de dag van vandaag een redelijk nauwkeurig idee kunnen hebben van hun uiterlijk. De wassen bustes zijn levensecht. Ik verwachtte dat ze elke seconde zouden bewegen. Het bijna-echte gezicht van een zeeman zien maakt veel meer indruk dan een rijtje beenderen in een glazen kist.

Laatste rustplaats

Het museum zelf is gebouwd op een ongebruikte sluis. 1 zijde van het gebouw werd opengelaten. De Vasa is na haar restauratie op haar eigen kiel langs de open zijde binnen gevaren. Daarna werd ze droog gelegd en werd het gebouw afgewerkt. Er wordt hard onderzoek gedaan naar de beste bewaarmethoden. Vasa is het drukst bezochte museum van Scandinavië. Op topdagen zijn er 1500 bezoekers in het gebouw en die geven allemaal warmte, CO2 en vochtigheid af. Geen ideale omstandigheden voor de boot. Ook wordt ze ondersteund door 18 verschillende instructies. Wat een ongelijke druk geeft en niet goed is voor de gehele boeg die ontworpen is om op water te liggen en overal gelijke ondersteuning te hebben.

Zeker een bezoek waard als je in Stockholm bent!

https://www.vasamuseet.se

Reconstructie houten beelden met originele verfkleur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten