vrijdag 4 maart 2016

Surströmming

Surströmming hoort waarschijnlijk tot de wereldwijde top 5 van meest misselijkmakende voedsel ooit. En met 'ooit' bedoel ik in de hele geschiedenis van de mensheid.

Het is een Scandinavische 'delicatesse' die al honderden jaren bestaat. Het is een methode om haring door fermentatie te bewaren. Dat wordt ook mogelijk door het hoge vetgehalte van de vis.

De haringen worden in mei/juni gevangen, gepekeld en in de vaten in de zon gezet waardoor ze beginnen te gisten. Daarna worden ze ingeblikt. Omdat de gisting verder gaat komt het blik bol te staan door de inwendige druk.

Aangeraden wordt het blik in een emmer water open te doen zodat er geen spatten op je kleren komen want als dat gebeurd zijn ze voor eeuwig om zeep en kan je ze beter verbranden. Openen doe je ook niet in huis maar buiten, hoe verder hoe liever. Het uiteinde van de tuin, het bos achter je huis, een andere provincie... zo ver mogelijk.

In veel huurcontracten wordt zelfs vermeld dat Surströmming openen in een appartement of een ander deel van het gebouw niet toegelaten is. In 1981 liet een huurbaas een huurder uit zijn woning zetten omdat deze stankoverlast in het trappenhuis had veroorzaakt door een blik surströmming te openen. Een rechtszaak volgde, maar de rechter gaf de huurbaas gelijk nadat die een blik in de rechtszaal had geopend.

En het mag ook niet mee op het vliegtuig want door de druk zou het blik kunnen opengaan en dan is heel de cargo om zeep.

De meeste surströmming wordt verkocht in het gebied waar ze wordt geproduceerd, dus langs de oostkust van Noord- en Midden-Zweden. In die regio wordt de haring gegeten als surströmmingsklämma. Dit is een soort sandwich gemaakt van twee met boter besmeerde stukken tunnbröd (licht gezoet Zweeds platbrood) met daartussen gefileerde stukjes surströmming en eventueel schijfjes aardappel. Hiervoor worden nieuwe oogst mandelpotatis, de kleine witte of gele, amandelvormige Zweedse aardappeltjes gebruikt. Die worden (met schil) gekookt en daarna in stukjes gesneden of (met of zonder schil) verwerkt tot potatismos (aardappelpuree).

Zwangere vrouwen wordt afgeraden om Surströmming te eten. Ik ben niet zwanger maar ben er op culinair vlak niet op uit om de held uit te hangen. Dus houd ik het bij tonijn in eigen nat uit blik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten