dinsdag 24 november 2015

Elsa Beskow

Vandaag nog eens een Zweedse kunstenares onder de aandacht. En daarvoor gaan we bijna 150 jaar terug in de tijd. Naar een periode van zwart-wit foto's en dromerige, afwezige blikken in de verte.

In 1874 werd Elsa Beskow in Stockholm geboren. Ze was een Zweedse schrijfster en illustrator van jeugdboeken. Haar vader was een goedlachse Noorse man waar ze een goede band mee had. Het gezin had nog 5 anderen kinderen - een jongen en 4 meisjes. Toen ze 15 was werd haar vader erg ziek en stierf snel.

De schok was natuurlijk groot voor het gezin en vooral voor de moeder die nu met 6 kinderen achter bleef. Elsa trok met haar moeder en enkele zussen in bij twee tantes en een oom.

Uit deze nieuwe gezinssituatie haalde ze later inspiratie voor een aantal van haar tekeningen.

Hiernaast de sprookjespersonages tante Groen, tante Bruin, tante Lavendel en Oom Blauw.


Elsa was al heel jong gefascineerd door tekenen en schrijven en volgde kunstonderwijs aan de technische school (Tekniska skolan) te Stockholm. 

Daarna werkte ze als tekenlerares aan de middelbare school te Djursholm waar ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow ontmoette, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

Met de kleinkinderen?
In 1894 begon Elsa te tekenen voor Jultomten, een tijdschrift voor kinderen. Ze maakte in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken

De natuur en sprookjesfiguren spelen een heel belangrijke rol in haar prentenboeken. Ze combineerde vaak werkelijkheid met elementen uit de sprookjeswereld. Kinderen ontmoeten elfen of kabouters en boerderijdieren praten met mensen. Centrale thema's waren de relaties tussen kinderen en volwassenen. 


Elsa werd de bekendste jeugdauteur in Zweden en veel van haar boeken werden klassiekers en worden voortdurend herdrukt. Ze illustreerde ook ABC-boeken en liedjesboeken voor Zweedse scholen. Haar boekpagina's worden vaak omlijst door decoraties in Art Nouveau-stijl.





Veel van haar illustraties worden gebruikt door Design House Stockholm. 
Een Zweedse firma opgericht in 1992 met als doel een platform te creëren voor verschillende Scandinavische kunstenaars. Ze maken allerlei mooie en functionele voorwerpen, gaande van lampen en tapijten naar koppen, glazen en borden.




Meer info op :

http://www.designhousestockholm.com/collections/elsa-beskow/
http://elsabeskow.se/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten