zondag 24 april 2016

Snoepdorp Gränna

Tijdens onze terugreis van Stockholm hebben we eventjes halt gehouden in het dorpje Gränna. Het ligt aan het op een na grootste meer van Zweden, het VättermeerGränna is bekend om typische rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van kleine wandelstokjes, die polkagris genoemd worden. 

Amalia Erikkson begon snoep te maken in het midden van de 19e eeuw. Ze was pas weduwe geworden en moest zichzelf en haar dochtertje onderhouden. In 1859 kreeg ze toestemming van de burgemeester om haar eigen 'officieel' bedrijfje te beginnen, zeer ongewoon voor een vrouw in die tijd. En al gauw kreeg haar dorpje bekendheid door haar snoep met typische muntsmaak. 'Not my favorite', maar ondertussen zijn er gelukkig veel andere smaken bijgekomen.

                  
http://www.polkagris.com/the-polkagris-story

Vandaag de dag zijn er verschillende bedrijfjes die met de hand snoep maken en beweren dat zij het originele recept van Amalia gebruiken. Hoe dan ook, Gränna is niet groot, maar wel gezellig en het ligt op de route Gothenburg-Stockholm en kan daardoor jaarlijks op heel wat toeristen rekenen. Er zijn een paar koffiehuisjes waar je een gezonde lunch of gezellige namiddag fika kan hebben. Ook zijn er een paar tweedehandswinkels; "Loppis" heet dat dan. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten