woensdag 6 april 2016

Stockholm - Gamla stan

Stockholm bestaat uit een aantal eilandjes. Eentje daarvan is Gamla stan - het oudste gedeelte. Je loopt rond in 1 groot openluchtmuseum en gaat even een paar eeuwen terug in de tijd.

Västerlånggatan is een lange drukke winkelstraat met vooral souvenirwinkeltjes die allemaal dezelfde spullen verkopen. Toch zijn er hier en daar ook originele winkels. De huisnummers 7, 27, 33 en 68 zijn de moeite om wat beter te bekijken vanwege de mooie gevels.

Ook het zijstraatje Mårten Trotzigs Gränd is leuk om in te poseren voor een paar foto's. Het is het smalste straatje van Stockholm en is 90cm breed. Van 1845 tot 1945 was het langs de 2 kanten afgesloten. 


Op het Köpmantorget zie je een groot beeld van St George die de draak neerslaat. Eigenlijk is de draak een afbeelding van Denemarken. Vroeger was Zweden onderworpen aan Denemarken, nu is het onafhankelijk. 

Over heel de stad vindt je trouwens afbeeldingen, schilderijen en beelden van draken die verslagen worden. 

Stay out Denmark.

Ook het Stortorget (Grote markt) is mooi om te bekijken. Vooral vanwege de mooie kleurrijke geveltjes. Ook staat er een oude fontein van 1778 op het plein. Aan de Westkant liggen de oudste gebouwen. Nr 20 "Het Schantzska huset" dateert van rond 1650. De Romeinse krijgers op de gevel hebben de tand des tijds niet zo goed doorstaan. Opmerkelijk is de Bijbeltekst die tussen hen hangt; Psalm 37:5 Wentel uw weg op de Heer, En hoop op hem, en hijzelf zal handelen.
In Gamla stan zijn nog vele kelders uit 1300 overgebleven. Een groot deel van die middeleeuwse kelders zijn nu restaurants en cafés. Ze lijken wel allemaal te adverteren dat zij de oudste zijn.

We kozen er eentje uit op goed geluk en het was een leuke ervaring om er een koffie'tje en appeltaart met (een liter) vanillesaus te eten. Heel gezellig en warm door de vele (hout)vuurtjes. En verrassend groot met een doolhof van kamertjes en gangetjes.

Aan de Noordzijde van het plein ligt het grote beursgebouw. Na 200 jaar handel drijven werd het in 1990 gesloten. Maar er werd een nieuwe functie voor gevonden. In 2001 was de instelling van de Nobelprijs een eeuw oud, dus werd het gebouw het Nobelmuseet.

Minder 'rooskleurig' (of misschien net wel) is de link van het Stortorget met Het Bloedbad van Stockholm dat hier in november 1520 plaats vond. De Deense koning had de Zweedse opstandige regent een kopje kleiner gemaakt en hij beloofde de rest van de Zweedse edelen gratie te geven. Gedurende 3 dagen werd er gefeest en gedronken op het Koninklijk paleis de 3 kronen (dat op wandelafstand van het plein ligt). Op het einde van de festiviteiten werden de opstandelingen plots ingesloten en gearresteerd wegens verraad. De volgende dag werden meer dan 80 edelen op het Stortorget onthoofd.
Misschien verklaart dat ook wel waarom de Zweden zo graag 'de draak' met een zwaard te lijf gaan.

Volgende keer meer info over het Koninklijk paleis, waar Roxette en Avicii mochten optreden voor huwelijken en festiviteiten en de kroonluchters deden dansen.

Oude kelders
Stortorget met zijn kleurrijke geveltjes
Fontein op Stortorget van 1778

Geen opmerkingen:

Een reactie posten