maandag 18 april 2016

Stockholm - Stadshuset

Tijdens ons verblijf in Stockholm stond een bezoek aan het Stadshuset op het programma. In de Gouden en Blauwe zaal gaan jaarlijks de festiviteiten voor de Nobelprijs door. Spijtig genoeg waren we een half uur te laat om aan de sluiten bij de rondleiding, en zonder rondleiding mag je er niet binnen. Gelukkig had Benjamin een plan B. Als je de app GuidiGO download kan je naar een gids luisteren die in 15 stappen uitleg geeft over aspecten van de buitenkant van het gebouw. En dat was super leuk! Een geheime ontdekkingstocht.

Een paar weetjes:

  • Op de binnenkoer staat 1 boom. Die is er geplant den tijde van de inhuldiging van het gebouw in 1923.
  • Een rijk 10 jarig meisje wou een bijdrage van 100 kronor geven aan de bouw van het Stadhuis maar ze had 1 voorwaarde; ze wilde exact weten aan wat haar geld zou besteed worden. Aan 1 zijde van de binnenplaats zie je in een nis in de muur een beeld van een vrouw die een kroon vasthoudt. De architect Ragnar Östberg vertelde het meisje dat de kroon was gemaakt met haar centjes.
Beeld met kroon boven de poort

  • Er zijn heel wat details verstopt in de zuilengang. Op onderstaande foto zie je 7 zuilen, de rand van de laatste is rijkelijker versierd. 4 aspecten van de liefde worden op elke hoek afgebeeld. Achter de zuilen ligt de deur waar koppels binnengaan om te trouwen.

Simson achterna
  • De architect hield ervan gerecycleerde oudere voorwerpen uit andere gebouwen in het Stadshuis te verwerken. Zoals een oude houten deur uit de Middeleeuwen. Het is het oudste deel van heel het gebouw.

  • Hij heeft ook hier en daar technieken gebruikt om de indruk te geven dat het gebouw ouder is dan het geval is. Zoals verweerde schilderingen, die bijlange niet zo oud zijn als ze lijken.

  • Ook in de tuin zijn er leuke weetjes te vinden. Langs de waterkant staan we 2 beelden; een mannelijk beeld "Het Lied" en een vrouwelijk "De Dans". In een hoek van de tuin staat het beeld "De Krokus". Het is een meisje dat in 1 hand een Krokusbloem vast houdt, wat een afbeelding is van de komst van de lente. 

"Het Lied" met Riddarfjärden op de achtergrond

Met op de achtergrond Riddarfjärden
Volledig Stadhuis vanop Riddarfjärden te zien

Rondleidingen: Jun-aug: 10u, 11u, 12u, 14u, 15u/ Sept-Mei:10u, 12u
http://www.stockholm.se/OmStockholm/Stadshuset/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten