vrijdag 15 april 2016

Stockholm - The Royal Palace - The Royal Armoury

Zoals al eerder geschreven kan je voor de prijs van 150 kronen heel wat hoekjes en kantjes van het Koninklijk paleis bezoeken. En zoals vaak zijn de grootste schatten verborgen in de .... kelder.

The Royal Armoury

In het Zweeds heet het Koninklijke Arsenaal 'Livrustkammaren'. Het is het oudste museum in Zweden (1628) en bevat heel wat koninklijk objecten die dateren uit 5 verschillende eeuwen. Het ene al wat meer bizar dan het andere. Wat denk je bvb van het opgezette lievelingspaard Streiff van koning Gustaf II Adolf? Daar kon hij blijkbaar moeilijk afscheid van nemen.

Je kan ook heel wat wapenrustingen bewonderen - zowel voor ridders als voor de strijdrossen.  Ook kostuums, schoenen en .... juwelen. En daar waren toch wel een paar bijzondere bij.

Het Tetragrammaton

Koning Karl IX stichtte in 1606 een ridderorde met de naam 'Jehovaorde'. Hij en zijn 3 zonen waren de voornaamste leden. Voor zijn kroning liet hij 4 identieke halskettingen ontwerpen, 1 voor zichzelf en 1 voor elk van zijn zonen. In het hart van de zon zijn in een edelsteen de Hebreeuwse letters voor JHWH (Jehovah) gegraveerd. 1 van die 4 kettingen kan je in the Royal Armoury bekijken. Er zijn trouwens nog andere juwelen met het Tetragrammaton.

En niet alleen in juwelen vindt je deze tekens terug. Als je buiten het museum komt en de straat oversteekt naar de Storkyrkan kan je in de gang en boven de preekstoel het tetragrammaton zien. En ook op vele andere plaatsen in Stockholm en de rest van de wereld.




Assepoester

In de onderste verdieping van de Livrustkammaren - de kelder van de kelder - staan prachtige koetsen en sleden opgesteld. Mijn mond viel bijna open want het lijkt wel of je in een sprookje van Assepoester binnenstapt. Het lijken eerder props uit een musical of de decoratie van een Fantasia pretpark, zo mooi zijn ze. De decoratie is subliem en de kleuren zijn magisch. Voor de koetsen staan (namaak)paarden opgesteld. Vaak werden spannen van 6, 8, 10 en meer paarden ingezet. Daar maak je als prinses toch een onvergetelijke entree mee?


Een slede
In Zweden kan het koud worden in de winter. En dan komt een slede meer van pas dan een koets getrokken door paarden. Dus hield de adel van die tijd regelmatig sledetochten door de stad of op de bevroren meren/fjorden. Elke slede had een menner en langs elke kant van de slede liep een lakei mee. Ik zou toch liever in de slee zitten dan ernaast lopen. En liefst met een jeneverke erbij. Brrr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten