donderdag 28 januari 2016

ABBA

Hoe is het mogelijk dat ik nog altijd niets geschreven heb over het grootste Zweedse fenomeen. Want wat is het eerste dat in je op komt als je aan Zweden denkt?
ABBA natuurlijk!
Wist je dat de naam een acroniem is van de voornamen van de leden? Agnetha, Bjorn, Benny en Anni-Frid. Op hun albumhoezen wordt de eerste B vaak in spiegelbeeld geschreven. Door de B's te keren naar de A's wilde men benadrukken dat ABBA uit twee koppels bestond. 


ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums en ruim 370 miljoen platen in totaal. Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo. Vele hits volgden: SOS, Mamma Mia, Fernando, Dancing queen, Money, money, money, Knowing me, knowing you, Thank you for the music, Chiquita, Super trouper, One of us.....

In 1979 besloten Agnetha en Bjorn te scheiden. De muzikale samenwerking bleef verder gaan. Twee jaar later gingen Benny en Frida uit elkaar. Muzikaal leken de leden ook uit elkaar te groeien. In december 1982 hadden ze nav hun tienjarige bestaan hun laatste publieke optredens.

In 1983 werd een pauze ingelast, die echter leidde tot het uiteenvallen van de groep. Op 21 september 1992 werd de verzamel-cd ABBA Gold: Greatest Hits op de markt gebracht. Met in totaal zo'n 28 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is de cd intussen niet alleen ABBA's best verkochte album ooit maar tevens een van de best verkochte internationale popalbums aller tijden. 

Op 6 april 1999 (precies 25 jaar nadat ABBA met Waterloo het Songfestival wint) gaat in Londen de musical Mamma Mia! van start. Deze bevat de songs van ABBA, maar heeft een verhaal dat niet over de leden zelf gaat. Het wordt overal in de wereld, in verschillende talen, opgevoerd. In 2004 wijst het viertal een aanbod van 1 miljard dollar af voor een eenmalige reünietournee van 100 concerten. 

Op 14 februari 2005 verschenen alle ABBA-leden voor het eerst sinds 1986 weer samen in het openbaar op de première van de musical Mamma Mia! in het Cirkus Theater in Stockholm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten