maandag 25 juli 2016

Dag 1: And of we go...

Reis licht?

Het is zover, onze trek naar het Noorden kan beginnen. Slaapzakken, tent, kampeergerief, wandelschoenen en de basis voedingsmiddelen worden in de auto geladen. En wonder boven wonder... er is nog plaats over. Waar gaan we dat schrijven? (Op de blog misschien?)

Uitzicht eerste picknick

Oslo

Het eerste deel van de etappe is 300 km naar Oslo. Deze weg hebben we al een paar keer gedaan dus spannend is het begin van ons avontuur niet. Net over de grens met Noorwegen zoeken we een picknickplaats want het is al een stuk in de namiddag. Na hotsen en klotsen over een landweggetje vinden we eindelijk een rustplaats, met picknicktafel dan nog. Onze eerste boterhammetjes tijdens ons outdoor avontuur smaken lekker.

Moving up

Na Oslo gaat het richting Trondheim. Daarvoor moeten we het Oosten van Noorwegen doorsteken. Op de kaart zien de meren eruit als kleine vlekjes, maar de schaal is in realiteit wel anders. Het duurt meer dan een uur om langs het Mjøsa meer te komen. Maar de landschappen zijn prachtig en wisselen elkaar snel af.

Kiwi's

Hoog tijd om wat boodschappen te doen zodat we vanavond in kamp 1 tenminste kunnen koken. Alleen al voor de naam zou je deze winkelketen binnen gaan = Kiwi. Het assortiment is verbazingwekkend goed. Veel verse groenten, fruit, sapjes, graan- en muesli soorten. En vooral ook veel voeding in praktische verpakkingen voor kampeerders; spaghetti in blik, noedels, soep, wegwerp BBQ's. Ook veel anti-muggen en insecten sprays en rollers, spuitbussen tegen ongedierte, citronella kaarsen in verschillende formaten en groottes. Waar zijn we aan begonnen? Is er ook een spray tegen beren en wolven? Aan de kassa zie ik een man met lang haar en baard op roze loopschoenen en fluo roze sweater. Misschien wordt je zelf kiwi als je te veel in de Kiwi winkelt.

Camping 1: Trabelia Hyttegrend

Best wel spannend om niet te weten waar we de komende nachten ons hoofd te rusten zullen leggen. We willen zoveel mogelijk afstand afleggen op een dag, maar een tent opzetten en koken kost ook tijd, dus te lang mogen we ook niet wachten om te stoppen. Via een weg naar de bergen (27) komen we in Rondane natuurreservaat terecht. Het is het eerste en oudste natuurpark van Noorwegen. De omgeving is prachtig en we passeren een camping die er zeer uitnodigend uitziet. Hier zetten we voor de eerste keer onze tent op. Gelukkig zijn alle onderdelen van de tent aanwezig en ondanks de bedreigend donkere lucht begint het nog niet te regenen.

Kamperen voor dummies

Aangezien ik op voorhand geen cursus survival heb gevolgd of geen letter over kamperen heb gelezen is onze onderneming des te avontuurlijker. Maar ik heb er vertrouwen in en in het ergste geval kunnen we altijd nog slapen in de auto (waarschijnlijk ook veel comfortabeler dan slapen op de grond). Maar het kampeerleven is niet complex. De regels zijn simpel
1 Kies een camping
2 Zet altijd eerst je tent op (vooral als het nog niet regent)
3 Luchtmatrassen opblazen
4 Koken en afwassen
5 Als je nog energie hebt ook jezelf wassen
6 Volledig uitgeput in je slaapzak kruipen
7 Herhaal de volgende dag

Een uit de kluiten gewassen champignon

Geen Glamping

Het is wel even zoeken om alle nodige kookgerief uit de laadruimte van de auto op te vissen. En zo op het natte gras alles bij elkaar gooien is ook niet echt 'Glamping' (glamorous camping). Hoe dan ook, we slagen erin het gasvuur aan te krijgen, onszelf niet op te blazen en een lekkere en voedzame maaltijd te koken. Het is wel balanceren om de potjes op het gasvuurtje op te warmen. De kip zoetzuur met rijst smaakt geweldig.  Omdat we geen frigo hebben moeten we alles in 1 keer opeten, maar dat is geen opoffering. Het is een rustige camping en we hebben de afwasruimte en de douches helemaal voor ons alleen. Er is zelfs een sauna, maar die ligt niet aan.
Onze eerste dag zit erop zonder noemenswaardige incidenten. Geen ongelukken, verwondingen, of wegomleggingen. En ook nog geen ruzie, dus voorlopig geen echtscheiding.

Klaar voor de eerste nacht in de tent....
Start: Lilleby,
Camping 1: Rondane nationaal park, Ringebu
Afgelegde afstand: 537 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten