vrijdag 29 juli 2016

Dag 5: Å en Ö

Å en Ö

Eens aangekomen in Svolvaer rijden we tot het uiterste punt van de Lofoten eilandengroep: het dorpje Å. Zoals je wel kan raden is het op heel de wereld de plaats met de kortste naam. De Vikingen verspilden niet graag energie aan veel woorden (of letters). En gelijk hebben ze. Alhoewel hun conversaties voor buitenlanders wel wat primitief kunnen geklonken hebben. Enkele voorbeelden daarvan.
'en å' = een rivier (uitgesproken als 'ooh')
'en ö' = een eiland (uitgesproken als 'euh')

Onderweg hebben we prachtige uitzichten. Het doet me denken aan een combinatie van Oostenrijk en Zwitserland met de stranden en het blauwe water van Thailand. Lofoten is ongetwijfeld het mooiste landschap waar we ooit al door gereden zijn. Er is enorm veel variatie en achter elke bocht en tunnel wacht ons een ander adembenemend postkaart zicht.Hamnøya en Reine


Dichter bij Å wordt de weg smaller - soms is er maar plaats voor 1 voertuig - en het gaat van het ene eilandje naar het andere. Op Hamnøya wordt vis gedroogd in open lucht en dat merken we meteen wanneer we er langs rijden. We smell something fishy. Elk onderdeel van de gedroogde vis wordt gebruikt. de koppen gaan voor consumptie naar Afrika. Het water loopt niet meteen in onze mond.

Reine is waarschijnlijk 1 van de mooiste dorpen in Scandinavië, of wie weet wel van de hele wereld. Er kan weinig tippen aan de toppen die statig de achtergrond domineren. Van dit landschap kan je nooit genoeg krijgen. Maar hier wonen lijkt me een uitdaging. Je bent compleet weg van alles en iedereen. Dus, oh wee als je de melk bent vergeten in de supermarkt...

Reine
Moskenes
Reine
Aan het strand van Ramberg ligt een camping waar we onze tent opzetten. Het is zoeken naar een vrij plaatsje want alles staat goed vol. In het sanitaire gebouw is het met 1 wc en 1 douche dan ook wel nodig om goed te timen. Gelukkig maken de mooie bergen en een BBQ in de zon veel goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten