zaterdag 30 juli 2016

Dag 6: Ryten

Na 5 dagen overwegend in de auto te hebben doorgebracht snakken we naar wat lichaamsbeweging. Hoog tijd om de beentje te strekken en wat is er beter dan een stevige bergwandeling? Een vriendelijk Noors meisje in het plaatselijk toeristenbureau toont me op de kaart waar we de mooiste wandeling van de wijde omtrek kunnen maken. 'En op een uurtje sta je op de top', zegt ze nog.

Dus vol goede moed vertrekken we richting Fredvang waarbij we een paar mooie bruggen oversteken.

Daarna hebben we wat moeite het startpunt van de wandeling te vinden. Gelukkig komen we een plaatselijke wandelaarster tegen die ons bijkomende instructies geeft. En dat is nodig want anders zouden we nu nog aan het zoeken zijn naar het startpunt. Nergens richtingaanwijzers te zien en op een  volle parking van 8 plaatsen na geen extra voorzieningen. Dus laten we de auto achter op een grasstrook en hopen dat die er straks nog staat. We zien een smal (bijna onzichtbaar) padje de hoogte in gaan en veronderstellen dat het de goede richting uit gaat.

Ryten


En de klim begint. Het eerste deel gaat door een drassige wei. De onderkant van mijn broek zuigt een paar liters water op en mijn kousen zijn ook al gauw nat. Dat nemen we er dan maar bij. Hoe hoger we gaan hoe verder we kunnen kijken.

Na minder dan een uurtje staan we op de eerste helling en het is duidelijk dat we er nog niet zijn dus gaan we over naar de volgende en dat blijkt een goede beslissing te zijn want we komen nu toch een pijl tegen.

Hogerop hebben we een prachtig zicht op de stranden van Nord- en Vestervika. Na nog een uur klimmen bereiken we de top Ryten. Die ligt volledig in de mist maar we hebben genoeg opklaringen tijdens het stijgen en dalen om magische glimpsen van de omliggende bergen op de vangen. Ook het zicht op de wijdse blauwe zee is prachtig, Het is niet moeilijk te begrijpen dat hier in de winter Orka's langskomen tijdens hun migratie.Tijdens het afdalen picknicken we op een rots in de zon met een uitzicht waar we stil van worden. We hebben best honger dus eten we alles op wat we bij hebben. Met een lege rugzak en volle maag dalen we af naar de auto - die er gelukkig nog staat.

We nemen een heerlijke verfrissende douche op de camping, waar het rond 3 u in de namiddag gelukkig niet druk is. Omdat we graag nog een dagje op Lofoten kamperen rijden we niet zo ver naar de volgende camping die een zeer mooie ligging heeft. Spijtig genoeg komt er in de loop van de avond een bus Tsjechen toe en dan is het even gedaan met de rust. Waar moet een mens naartoe om op zijn gemak te zijn? De Noordpool misschien?

Shaken not stirred

We zetten onze tent in het heerlijke avondzonnetje op en gaan winkelen in onze favoriete supermarkt 'Kiwi'. Terwijl ik op mijn gemakje sta te kiezen tussen een blauwe bessencider en een Mojito komt een verkoopster me vriendelijk maar dringend verzoeken naar de kassa te gaan als ik alcohol wil kopen want de verkoop ervan sluit automatisch af om 18 u. Ik spurt naar de kassa met beide drankjes - tot leedvermaak van de andere klanten - waar de kassier me al staat op te wachten en we in ware Bond-stijl de blikjes aan elkaar doorgeven en hij in vlotte beweging scant.... 7 seconden te laat. Dus kunnen de drankjes niet verkocht worden en moeten in de koelafdeling van de alcoholafdeling de nacht doorbrengen in plaats van bij mij aan de rand van een fjord bij onze (3de inmiddels al) BBQ. We genieten van een zonnige avond en nacht, want de zon gaat hier niet onder. We zijn weer blij met onze ooglapjes.

Van camping Skagen in Ramberg naar camping Ørsvågvær in Kabelvåg 89 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten