zaterdag 18 juni 2016

Island hopping

Eilandjes tellen

De kust van Zweden ligt vol met eilandjes. Veel eilandjes. Waarschijnlijk zijn ze wel geteld, maar ik ga er zelf niet aan beginnen. Veel leuker is om te proberen er zoveel mogelijk zelf te verkennen. En waar beter begonnen dan in je eigen 'achtertuin'?

Dead end?

Aan het westen van het 'eiland' Hisingen - waar wij wonen, loopt de weg tot in Hästevik en stopt aan de zee. Maar als je wil kan je verder reizen met een gratis ferry die elke 15 minuten vaart.

Je kan kiezen tussen twee richtingen: naar het eiland Björkö of naar Hönö dat via bruggen in verbinding staat met verschillende andere eilanden.

De ferries die er varen zijn behoorlijk indrukwekkend. Er kunnen gemakkelijk een paar bussen, vrachtwagens en nog een stuk of 50 auto's op. En dat is ook nodig want de eilandjes zijn goed bevolkt en zijn afhankelijk van de overzet voor verbinding met 'het vasteland'. Veel 'eilandbewoners' maken elke dag de oversteek van en naar hun werk.

Wij hebben de overzet ook al eens met onze fietsen genomen, en dan sta je vooraan en mag je als eersten van de ferry rijden.

Als je met de auto bent loont het de moeite om even uit de auto te komen en rond te kijken. De rit duurt zeker 10 minuten en er zijn ook wc's aan boord. Want het hotsen en klotsen van het water kan de blaas stimuleren.

Euh?

De eilandengroep Hönö, Öckerö, Hälsö en het kleine Fotö (uitgesproken als Heuneu, Eukereu, Heilseu en Footeu) is een gemeenschap op zich. Ze hebben alles voor handen; een gym, supermarkten, autogarages, kapsalons, cafés, restaurants, koffiehuizen, bloemisten, en andere winkeltjes. In de winter, herfst en lente is het hier zeer rustig en hebben de plaatselijke mensen hun eilandjes helemaal voor zichzelf. Maar gedurende de korte zomer komt er meer leven in de brouwerij en ook de vele haventjes zijn dan goed gevuld met kleine plezierbootjes.

Toerisme

Vooral het haventje van Hönö (naar links aan het ronde punt als je van de boot komt) is gezellig om te bezoeken. Klein maar fijn. Er zijn een paar kleding- en decoratiewinkels met een mooi aanbod. Lilling cottage is een aanrader voor een lekkere en gezonde lunch. De eethoek is zeer knus met zicht op zee. En de winkel en serre nodigen uit om even rond te snuisteren. Er zijn ook een paar visrestaurants en zelfs een vismuseum. En voor een fika kan je lekkere (aardbei)taartjes of een garnalensandwich eten bij de konditorei.

Hälsö 

Op aanraden van een lieve verkoopster in een kledingwinkel zijn we tot het einde van de weg op het eiland Hälsö gereden. Daar kan je een andere ferry nemen naar het eiland Rörö (Reureu) - echt wel weg van alles en iedereen. Ideaal voor een schrijver die 6 maanden ongestoord aan een roman wil werken. Maar dat was niet ons plan. We hebben de auto achtergelaten op de parking van de ferry en van daaruit begonnen aan een rondwandeling over de rotsen. Best wel pittig klimmen, maar met een fantastisch wijd en ver uitzicht op de omliggende eilandjes. Je bevind je midden in de Zweedse archipel en daar kan ik nooit genoeg van krijgen. Kijk en oordeel zelf:

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten