maandag 6 juni 2016

Sveriges Nationaldag 2016

Oorsprong

In Zweden valt de Nationale feestdag op 6 juni. Op die dag worden 2 speciale gebeurtenissen herdacht. De eerste is de onafhankelijkheid van Zweden in 1523, toen Gustav Vasa officieel de eerste koning werd van Zweden en de unie met Denemarken werd verbroken. De tweede gebeurtenis is het aannemen van een nieuwe constitutie in 1809, ook op 6 juni.

Wapperende vlaggetjes

Sinds 1916 is 6 juni ook de dag om de nationale Zweedse vlag te vieren. De kleuren in de Zweedse vlag symboliseren de hemel (blauw) en de zon (geel).
Nu begrijp ik dus ook waarom de supermarkten gedurende de afgelopen weken volgeladen waren met vlaggetjes, toeters en bellen en bloemenkransen in de blauw/gele kleuren.

Vanaf 1983 vieren de Zweden hun Nationale feestdag op 6 juni, maar het duurde tot 2005 voor het een echte Nationale feestdag werd, waarop de meerderheid van de bevolking een vrije dag heeft.

Stockholm

De bedoeling is om de Nationale identiteit te vieren en immigranten die de Zweedse nationaliteit hebben aangenomen welkom te heten. Velen kleden zich in traditionele kledij en vooral in Stockholm gaan alle nationalistische remmen los. Sinds 1890 wordt in het openluchtmuseum Skansen volop gevierd. Het is ook de plaats waar de koning en koningin aan een ceremonie deelnemen. De vlag wordt gehesen en kinderen geven bloemen aan het koningspaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten