dinsdag 21 juni 2016

Šibenik

Šibenik – een tijdcapsule in steen

Na onze stevige wandeling in het Krka natuurpark is het tijd voor een drankje en hapje. Het dichtbij gelegen stadje Šibenik omschrijft zichzelf als de oudste Kroatische stad aan de Adriatische kust en wacht erop verkend te worden. 

We worden niet teleurgesteld. Langs de zeeboulevard liggen verschillende restaurantjes met zicht op zee en de oude binnenstad is een paradijs voor (amateur)fotografen. Hier zou ik gemakkelijk uren kunnen doorbrengen en de batterij van mijn digitaal fototoestel volledig opgebruiken. 

We klimmen door de smalle middeleeuwse steegjes naar boven tot we een mooi zicht hebben op de baai.

Middeleeuwse tuin

Šibenik is een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse steden in Kroatië en daar is volop bewijs van. Op de terugweg naar beneden komen we een prachtig terras tegen, gelegen in een oude middeleeuwse tuin van het Sint Lowrence klooster. Een paar frisse biologische limonades en pannenkoeken met ijs werken we gemakkelijk naar binnen.

Rijke geschiedenis

De huizen en paleizen in Šibenik hebben luxueuze poorten, binnentuinen met bronnen en prachtige hoekpilaren. Dat komt door de financiële welvaart die de stad had vanaf het midden van de 14e tot de 17e eeuw. Zout- en wijnhandel, zeevaart en het inkomen van de molens langs de Krka rivier maakten een economische en culturele opmars mogelijk. De meest bekende monumenten zijn de Sint James kathedraal, het Stadhuis, een Renaissanceplein en het Sint Nicholas fort.

www.vacansoleil.be
Meer foto's op de instagram account: flickas_fika

Geen opmerkingen:

Een reactie posten