donderdag 21 januari 2016

Phuket - deel 2 Kopi Loewak

En verder ging het in Alex's tuktuk. Na nog 2 andere juweliers begon hij te begrijpen dat een setje zoetwateroorbellen niet was wat we zochten. Hij wist een craftcenter op 20 minuten rijden, maar dat zou ons wat te ver brengen. Tegen 14u moesten we zeker weer aan het shoppingcenter zijn om onze shuttlebuss naar het hotel niet te missen. Blijkbaar kan je in heel Phuket geen houten schalen of keramische potjes vinden. Elke soevenirwinkel is een exacte kopie van de vorige. Twintig dezelfde shops in 1 straat. Begrijpen wie begrijpen kan. En de spullen die ze verkopen zijn van zeer lage kwaliteit. Misschien zijn ze wel allemaal van dezelfde eigenaar.

Alex bracht ons uiteindelijk gezond en wel en met nog al onze organen naar onze eindbestemming. Ter compensatie gaven we hem het dubbele tarief. Na een half uur hadden we het gehad met het 5 verdieping tellende shoppingcenter. Dus hebben we een ijsje gegeten bij Swenssens ijssalon. Omdat we nog een half uurtje over hadden gingen we een koffieshop binnen waar we wel een heel bijzondere koffie hebben gedronken (150 TB per koffie) - dat hadden we pas door na de bestelling en toen we ook nog gratis cake kregen twv 95 TB. Doet de naam Kopi Loewak een belletje rinkelen? hieronder de Wikipedia uitleg:


Een loewak die koffiebessen eet
De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de loewak, een civetkatachtige. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. Ze worden gewassen ( ja, dat mag ik hopen) en gedroogd en vervolgens van hun schil ontdaan. Hierna worden ze licht geroosterd. De aminozuren die tijdens het fermentatieproces zijn vrijgekomen werken tijdens het roosteren in op de pitten en zorgen voor de bijzondere smaak.
Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter. Het product komt onder andere voor in de Filipijnen (waar het kape alamid genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden SumatraJavaBali en Celebes. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg kopi loewak geproduceerd. Een kilogram kost 200 tot 600 dollar.
Een mens moet al eens durven openstaan voor nieuwe ervaringen. En de koffie is zonder problemen ook ons maag-darmkanaal gepasseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten