woensdag 20 juli 2016

Bog body

Silkeborg is een klein stadje en heel veel valt er niet te beleven. Maar er was 1 plaats waar ik heel graag naartoe wou en dat is het Museum van Silkeborg.

Het begon allemaal...

Dit artikel is niet voor de gevoelige zielen onder jullie, maar desalniettemin bijzonder boeiend.  Ik heb al een aantal jaren een boek over de meest bijzondere archeologische ontdekkingen in de boekenkast staan. Een van de redenen waarom ik dat boek kocht is omdat ik gefascineerd was door de cover, want daar staat de Tollund man op.

Tollund man

In 1950 waren enkele mensen turf aan het uitscheppen in een moeras dicht bij Tollund, op 10 km van Silkeborg. Opeens stootten ze op een menselijk lichaam in slapende positie en omdat het zo goed bewaard was dachten ze dat het om een recent moordslachtoffer ging. De politie werd erbij gehaald maar die hadden al snel door dat het lichaam dat op 2,2 meter diep begraven lag niet recent was gestorven. Dus werd het museum van Silkeborg erbij geroepen. Die deden een beroep op de beroemde archeoloog PV Glob.


Verplaatsing

Het 'veen lijk' werd samen met omliggende grond als een blok van bijna een half ton op een paardenkar vervoerd naar het station en daarna met de trein naar het Nationaal museum in Kopenhagen. Daar werd het door verschillende experts onderzocht.

Hoe en waarom gestorven?

Rond de nek van de Tollund man zit een koord. Hij is echter niet gestorven door ophanging met breken van de nek, maar door ophanging en langzame stikking. Dit is een pijnlijke dood die wel een uur kan duren. Het is onwaarschijnlijk dat de Tollund man als een crimineel is terechtgesteld want zijn ogen en mond zijn na zijn dood gesloten en hij is in een slapende houding neergelegd in het veen. Naar alle waarschijnlijkheid was hij een offer aan de goden.

Zijn brein en ingewanden zijn allemaal nog intact, maar wel aanzienlijk gekrompen. In zijn maag zijn de overblijfselen van zijn laatste maal teruggevonden (granen en zaden), waarschijnlijk genuttigd 12 tot 24 uren voor zijn dood. Aan de staat van zijn tanden is te zien dat hij tussen de 30 en 40 jaar was. Carbon datering schat zijn lichaam tussen de 2200 en 2400 jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten