dinsdag 16 juni 2015

Midzomer (Midsommar)

De meest heilige feestdag in Zweden is Midzomer. Het is de vrijdag tussen de 19de en de 25st Juni. Nog belangrijker voor hen dan Kerstmis, Nieuwjaar of de Nationale feestdag.
En de dag waarop de zon het langste schijnt. Op sommige plaatsen in het Noorden gaat de zon dan zelfs helemaal niet onder. Dit jaar valt die dag op vrijdag 19 Juni.

Overal in het land worden meibomen versierd met bladeren en bloemen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen. 

De succesformule van het nooit eindigende lunchfestijn houdt in: bloemen in je haar, dansen rond de meiboom, liedjes zingen en ongezoete kruidendrankjes en alcohol achterover slaan. En natuurlijk veel eten: ingelegde haring (sill), geserveerd met nieuwe aardappelen, bieslook en zure room.

Niet zo onschuldige oorsprong:
Het midzomerfeest vindt zijn oorsprong in de tijd van de Vikingen, die grotendeels uit Scandinavische landen als Zweden en Denemarken kwamen. Tijdens midzomernacht bezochten de Vikingen waterbronnen met genezende krachten en ontstoken zij grote brandstapels om kwade geesten te verdrijven. In de 7e eeuw werd het midzomerfeest een christelijk feest, doordat geestelijken het tot dan toe heidense feest koppelden aan de (volgens hen) geboortedag van Johannes de Doper op 24 juni.


Naast het ontsteken van de vuren was het gebruikelijk dat men kruiden plukte en lijsterbessen voor de ramen en deuren hing. Omdat heksen zogenaamd niet bestand waren tegen de geur van lijsterbessen was dit ritueel vooral bedoeld om de heksen te verdrijven. Ook werden bezems verstopt, zodat de heksen deze niet konden gebruiken om naar Bloksbjerg te vliegen, de verzamelplaats voor heksen.
Doet me allemaal een beetje aan het Amerikaanse Halloween denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten